Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

De kers op de taart - Katie Fforde

Waar gaat het boek over? 
Als Zoe, fervent amateurkok, voor een felbegeerd plekje in een kookwedstrijd op televisie wordt geselecteerd, is ze buiten zichzelf van blijdschap. Het is een unieke kans om zich een weg te koken naar roem, succes en het kleine delicatessenwinkeltje op het platteland waar ze altijd al van heeft gedroomd. De eerste opdracht is echter nog maar net begonnen als ze merkt dat ze meer bordjes in de lucht moet houden dan ze had voorzien. Niet alleen moet ze de competitie aangaan met de fanatieke en nogal achterbakse Cher, tot haar schrik valt ze in rap tempo voor een van de juryleden, de snedige maar buitengewoon sexy Gideon Irving. Het duurt dan ook niet lang voor er veel meer op het spel staat dan canapés, cakejes en cordon bleu alleen.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Een heerlijk boek dat zo weg leest, met een happy ending. Soms erg doorzichtig qua verhaallijn, maar wel leuk als je van feelgood romans houdt.
Katie heeft gevoel voor humor, wat je duideli…

White Man, Niet Doen! - Annelies Kok


Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Als Maxwell, een Nigeriaanse internist, een baan krijgt in zijn geboorteland, gaan de Engelse Francesca en hun twee kinderen met hem mee. Een aantal jaren later overlijdt Maxwell echter aan een hersentumor. Volgens de traditie is Maxwells oudste broer nu verantwoordelijk voor Francesca en de kinderen. Hij misbruikt zijn macht en daarmee komt Francesca diep in de problemen.
Het is 1982. Judiths man wordt door Shell uitgezonden naar Port Harcourt in Nigeria. Hoewel Judith aanvankelijk opziet tegen het wonen in een Shell-kamp is ze ervan overtuigd dat het haar zal lukken een eigen leven op te bouwen in Nigeria. De levens van de twee vrouwen raken elkaar. Judith besluit Francesca te helpen bij haar vlucht uit Nigeria. Dit heeft voor iedereen ingrijpende gevolgen.
White man, niet doen! is het verhaal van twee blanke vrouwen en hun moeite om zich aan te passen aan de Nigeriaanse samenleving.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Annelies Kok (Zeist, 1954) is fysiotherapeut. In de jaren tachtig woonde zij een periode in Port Harcourt in Nigeria, waar haar man voor Shell werkte. Sinds een aantal jaren schrijft ze artikelen voor de historische vereniging in haar woonplaats.
White man, niet doen! is haar romandebuut.

Bron: bol.com.

Jaar van verschijnen:
2017

Druk:
1e

ISBN:
9789054294603

Aantal pagina's:
350

Genre:
Literaire romans

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar dit boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover krijg je meteen een gevoel dat het verhaal zich in Afrika afspeelt. Het is het beeld dat je vaker op foto's van Afrikaanse vrouwen in Afrika ziet. De titel voorspelt niet veel goeds en je vraagt je af wat daarmee bedoeld wordt. Tegen het eind kom je erachter dat er met de titel iets totaal anders wordt bedoeld dan dat je in eerste instantie dacht.
Het verhaal wordt bekeken vanuit twee vrouwen, Judith & Francesca, die om en om aan de beurt komen. Je leert ze langzaamaan steeds beter kennen en begrijpen. De een heeft door het werk van haar man bij Shell in de jaren '80 van de vorige eeuw een tijdje in het Shell-kamp in Nigeria gewoond. Je leest hoe ze dat heeft ervaren, hoe ze probeerde om zich aan te passen, maar toch haar eigen leven te leiden samen met haar gezin, hoe ze haar werk vond en hoe ze dat ervaarde. Hoe ze over bepaalde dingen denkt zoals bijvoorbeeld over kinderen op een internaat doen.
De ander heeft samen met haar grote liefde in Nigeria gewoond tot ruim een jaar nadat haar man is overleden. Je leest hoe haar leven was, hoe ze het in Nigeria vond, hoe het ging als de man kwam te overlijden.
De levens van beide vrouwen komen op een gegeven moment samen. Judith besluit om Francesca te helpen met vluchten uit Nigeria. Iets wat niet zonder gevaar is.
In het begin leest het verhaal als een kabbelend meer met af en toe een golfslag, maar ruim over de helft wordt het pas echt spannend en zit je op je puntje van je stoel van de spanning. Voor die tijd wil je alleen maar verder lezen omdat je benieuwd bent naar de verhalen van beide vrouwen en hoe het zal aflopen. Het is een aangrijpend verhaal met diverse verrassende wendingen en een plot die je niet ziet aankomen.
Je krijgt een goed beeld van het leven in Nigeria in de jaren '80 van de vorige eeuw, het wonen en werken in Nigeria, de gewoontes, hoe men met de weduwes en haar kinderen omging, het leven in het Shell-kamp, de cultuurverschillen.
Kortom, dit boek is een aanrader voor een ieder die wil weten hoe het leven in Nigeria in de jaren '80 van de vorige eeuw was en hoe het was om in een Shell-kamp te leven.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Ik had eerst wat moeite met de titel, vraag me niet waarom, en vroeg me ook steeds af waar het op zou kunnen slaan, maar zo tegen het eind begon ik het te begrijpen en kan ik alleen maar zeggen dat de titel sterk gekozen is. Daar was ik niet opgekomen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is vlot en beeldend geschreven.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het is chronologisch geschreven waarbij er af en toe in het verleden wordt gekeken als het nodig is.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek.

Heeft het plot je verrast?
Ja, die heeft me verrast.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Judith, omdat ze sterker is dan ze denkt en leeft en doet zoals zij denkt dat goed is, zich niets van anderen aantrekt, maar ook om haar moed. Dat ze af en toe klaagt en moppert, maakt haar menselijk.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Dat zijn er teveel om op te noemen.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Nigeria klinkt niet als een aantrekkelijk land, maar toch komen er ook plekken in voor die wel aantrekkelijk lijken.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ik was een kind in de jaren '80 en heb dat goed weten te overleven.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze. Het verhaal van Francesca na het overlijden van haar man heeft me erg aangegrepen. Hoe zij leefde en hoe men haar behandelde. Je begrijpt waarom ze moest vluchten. Het is te hopen dat die gewoonte in Nigeria inmiddels tot het verleden behoort, dat dat heden ten dage verboden is.

Mooie quote in het boek: 
Vies in Nederland is anders dan vies in Nigeria, dat heeft ze inmiddels al geleerd.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die meer wil weten over hoe het was om in de jaren '80 te leven in Nigeria en te leven in een Shell-kamp.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-book, die kan ik niet weggeven, maar hij mag op mijn Chromebook blijven staan.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Dat denk ik wel.

Website van de auteur:
Annelies Kok Twitter

Website van de uitgever:
UITGEVERIJ CONSERVE


Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…