Verzwegen Kamp - Kees Uittenhout


Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Over oorlogstrauma's, het Kamp Rijen

Waar gaat het boek over? 
Het is zomer 1831. Koning Willem I is vastbesloten de door de Fransen opgejutte, opstandige Belgen mores te leren. Nederland is gemobiliseerd. 37.000 Soldaten rukken vanuit heel Nederland naar het zuiden op. In Breda, Oirschot en Kamp Rijen maken zij zich klaar voor de inval. Student Hannes Wouda en de naar gesticht Ommerschans opgezonden straatroofster Joukje Hingstman maken ieder hun reis naar Kamp Rijen en beleven hun eigen oorlog. Na de strijd moeten ze hun leven herpakken en zien hoe ze kunnen leven met de diepe littekens van een kamp die iedereen het liefst wil verzwijgen. ‘De strijd zal vergeten worden. Ook in België zal men vergeten. Waar bloed heeft gevloeid en tranen zijn geplengd, groeit nu gras en bloeien madeliefjes. Hier en daar herinnert nog een naamloos graf aan het geweld dat langstrok. De eerste tijd zal er ’s avonds bij de maaltijd nog iets zijn gezegd over de oorlog, over hen die het niet overleefd hebben. Daarna zal er een stilzwijgen intreden. Nu al groeien er kinderen op die er niets van hebben meegekregen. Een mens moet verder. De restanten van Kamp Rijen zullen verstoffen in de tijd. Rijenaren zullen hun leven hernemen en Rijen zal weer een in zichzelf gekeerd Brabants dorp worden. Hier en daar zal een kind rondlopen dat niet door een Rijense dorpsgenoot is verwekt. Daarna zal alles weer zijn zoals het was. In Rijen. In Amsterdam. In Leeuwarden. De enigen die zich de waarheid herinneren, zijn de Nederlanders en de Belgen die er gevochten hebben en met geradbraakte lijven zijn teruggekeerd. Zij zullen het zich herinneren, ook al willen ze liever vergeten. Zoals zij door hun land vergeten worden.’ 

Bron: bol.

Over de auteur:
'Verzwegen Kamp’ is de vijfde roman van Kees Uittenhout (Utrecht 1-8-51). In zijn boeken projecteert hij het leven van de kleine mens op de grote gebeurtenissen in de wereldgeschiedenis.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Frank Hermens

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2023

Druk:
1e druk

EAN:
9789463655941

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
530

Genre:
Roman, Armoede

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover van Verzwegen Kamp van Kees Uittenhuit zullen diegenen die het wapen op de cover kennen, meteen weten van wie het wapen is. Het is jammer dat het wapen niet boven de foto, achter de titel en subtitel is geplaatst, dan was het een hele mooie cover geweest. Nu is het net of men niets anders wist te bedenken dan maar twee foto's op elkaar te plakken en het wapen wat lichter te maken, zodat de foto onder het wapen wat beter zichtbaar is. Ook was het mooier geweest als de foto achter het wapen dezelfde kleurstelling had gehad als in het wapen. 
De titel maakt je nieuwsgierig naar het boek. Je wilt weten welk kamp is verzwegen en waarom dat kamp werd verzwegen. De titel zal op een gegeven moment duidelijk worden en dan kun je alleen maar zeggen dat de titel erg goed gekozen is. De subtitel geeft heel duidelijk aan wat je van het boek kunt verwachten. De drie onderwerpen in de subtitel zijn heel goed verwerkt in het verhaal.
In Verzwegen Kamp van Kees Uittenhout vertellen twee hoofdpersonen om en om hun levensverhaal waarbij hun levens elkaar af en toe kruisen voor korte of langere tijd. Voor diegenen die bang zijn dat het niet duidelijk is wie wie aan het woord is, je weet meteen wie aan het woord is door de twee verschillende schrijfstijlen. De auteur heeft daar heel goed aan gedaan om dat zo te doen. 
De hoofdpersonen hebben beiden ieder hun eigen verhaal. Twee personen die ieder uit een totaal ander nest komen, maar hun vaders hebben iets gemeen met elkaar, al gaan de vaders daar ieder op hun eigen manier mee om. De twee hoofdpersonen hebben dan ook ieder een totaal andere jeugd gehad. De een in de harde achterbuurt van Leeuwarden. en de ander groeide afgeschermd op in een rijke familie. Samen beleven ze een bijzondere tijd totdat er iets ergs gebeurd. De een gaat naar het gevang en krijgt later een kans om uit het gevang te komen, maar of dat zo'n mooie kans is, is maar de vraag. De ander weet te ontsnappen en ziet de oorlog als een mooi excuus om uit Leeuwarden te vertrekken, maar ook hier speelt de vraag of dat uiteindelijk wel zo'n mooi excuus was. De een weet op een gedurfde manier uit een gesticht te ontsnappen om de ander naar Kamp Rijen achterna te gaan. Beiden beleven hun reis ieder op hun eigen manier, net als de Tiendaagse Veldtocht die beiden op een andere manier beleven. Het zorgt voor oorlogstrauma's. Als de oorlog voorbij is, moeten ze zien te overleven en om te gaan met wat ze meegemaakt hebben. Voor de een is het heftiger dan voor de ander.
Verzwegen Kamp van Kees Uittenhout is deels fictief, deels waargebeurd. De auteur heeft feit en fictie heel mooi met elkaar weten te verweven. Je hebt tijdens het lezen, maar ook als je daarna het verhaal overdenkt, nergens het gevoel dat er iets niet klopt. Het verhaal zou zo van begin tot eind waargebeurd kunnen zijn. Dit is overigens geen boek dat je even tussendoor leest. Door de twee verhalen van de hoofdpersonen en de vele namen die ze noemen, moet je goed je aandacht erbij houden. Even niet opletten en je kunt de draad kwijtraken. Ook is het geen boek om tijdens het eten of voor het slapen te gaan te lezen vanwege de bloederige, zacht uitgedrukt, stukjes.
Tijdens het lezen leef je mee met de hoofdpersonen en heb je geregeld te doen met diverse personen. Ondanks dat je niet alles goedkeurt, begrijp je wel waarom bepaalde personen doen wat ze doen. De auteur heeft de gevoelens van de personages heel goed beschreven, daardoor voel je haast hun gevoelens, zoals de woede om wat er is gebeurd, de angst voor wat er komen gaat en de angst om op een bepaald persoon te lijken. Door de beeldende schrijfstijl van de auteur zie je het geschrevene voor je en heb je het gevoel dat je de verhalen van de hoofdpersonen zelf meemaakt. Sommige stukjes zijn haast poëtisch geschreven, zoals de beschrijving over Lexmond.
Verzwegen Kamp van Kees Uittenhout is een verhaal over overleven in een achterbuurt, omgaan met oorlogstrauma's, onmogelijke keuzes maken, omgaan met beloftes die niet nagekomen kunnen worden, overleven in een gesticht en daarna daarbuiten, leven in angst en de zoektocht naar een bepaald persoon. Het verhaal laat goed zien waar mensen die verliefd zijn toe in staat zijn, wat ze voor de ander over hebben. Dat is allemaal heel goed verwerkt in het verhaal. Soms moet je lachen om een stukje, zoals als Arjan aan een sergeant vraagt of het leger dan niet blij met ze is en hoe de rekuten daarop reageren.
De auteur heeft er goed aan gedaan om te schrijven over een kamp die bij nog maar heel weinig mensen bekend is. Hij laat heel goed zien hoe zwaar het leven voor eenieder die in het kamp en eromheen was en de Veldtocht tegen de Belgen was. De rauwe werkelijkheid is goed in het verhaal verwerkt. De vraag is of het een zinvolle oorlog was of niet. Tijdens het lezen begrijp je op een gegeven moment waarom het kamp werd verzwegen en waarom er mensen zijn die er liever niet over praten, ook al is het van voor hun tijd. Hoe erg ook, het hoort evengoed bij de Nederlandse- en Belgische geschiedenis. De verschrikkingen die er indertijd zijn gebeurd, laat zien waar mensen toe in staat kunnen zijn, tot waar ze toe gedreven worden. Veel is niet goed te keuren, maar je krijgt ook bewondering voor een paar personen voor hoe ze omgaan met het een en ander. Geregeld vraag je je af wat jezelf gedaan zou hebben, zoals bij een arrestatie. Het verhaal is hier en daar ook leerzaam, zoals dat je het verleden niet de toekomst moet laten verpesten.nHet is overigens een verhaal dat je in het tijdsbeeld moet bekijken, dat wat nu ondenkbaar is, dat dat indertijd heel normaal was, nu niet normaal meer is, zoals ganstrekken en katknuppelen.
Kortom; Verzwegen Kamp van Kees Uittenhout is een aangrijpend verhaal van twee hoofdpersonen die een goede reden hadden om hun verhalen te vertellen. Het is heel goed van de auteur dat hij een stukje vergeten geschiedenis heeft verwerkt in deze roman. Het verhaal laat zien goed zien wat oorlog met mensen kan doen, hoe hard een oorlog is en of het een zinvolle oorlog was of niet. 




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Ik vind het geen mooie cover. Zoals ik hierboven al heb aangegeven, het was mooier geweest als het wapen boven de foto en achter de titel en subtitel was geplaatst. Nu is het net of er twee foto's op elkaar zijn geplaatst.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen. Het is een nieuwsgierig makende titel.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is erg goed gekozen. Je weet meteen wat je van het boek kunt verwachten.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een vertellende, soms haast poëtische manier geschreven, waardoor het boek redelijk vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Niet altijd, maar dat ligt waarschijnlijk aan mij, geregeld viel ik in slaap tijdens het lezen, waardoor ik langer over het boek deed dan de bedoeling was. Het kan zijn dat ik (onbewust) heel moe was of dat het toch door het geschrevene komt. Overigens is het niet verstandig om dit boek te lezen als je de postbode verwacht, want dan ben je niet helemaal met je gedachten erbij, omdat je bang bent dat je de deurbel niet hoort als je aan het lezen bent.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zie je de personen groeien?
Ja, je ziet een paar personen groeien. Vooral Jouke zie je groeien.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Jan, omdat hij een echte vriend is die een vriend niet in de steek laat, ook al moet hij daar risico's voor nemen.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Ja, ik zou met beide hoofdpersonen bevriend kunnen zijn.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van de een begrijp ik ze wel, ook al keur ik niet alles goed. Van andere personen begrijp ik ze totaal niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
De locaties klinken over het algemeen mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ik denk wel dat ik in die tijd zou kunnen leven.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals het verhaal van Jouke. Ik heb bewondering voor de manier hoe Jouke weet te overleven en haar keuzes maakt. Ook het verhaal van Hannes heeft me geraakt, maar ook de onnodige dood van een bepaald persoon heeft me geraakt en zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Een mens kan zich een beeld vormen van pijn, maar als hij het echt meemaakt, leert hij wat pijn is.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van historische romans houdt die op waarheid zijn berust.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, ik ga het boek niet nog een keer lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek me nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:





Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg