Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Welk boek kan maar beter niet verfilmd worden?

Jullie weten inmiddels wel dat ik het niet zo heb op boekverfilmingen omdat de meeste boekverfilmingen tegenvallen als je het boek hebt gelezen. Je mist negen van de tien keer dingen die je in het boek hebt gelezen, waardoor je het gevoel hebt dat de film dan automatisch ook niet zo lekker loopt door de missende belangrijke dingen.
Wat mij betreft kunnen ze dan ook Hartendief op pootjes van Melinda Metz maar beter niet verfilmen. Je gaat geheid delen missen omdat het de regiseurs zelden lukt om de dieren datgene te laten doen wat ze moeten doen, zeker met katten is dat het geval. Een hond heeft daar minder last van, maar als een kat iets niet wil, dan zal die dat zeker niet doen of alleen als het hem uitkomt. Of ze moeten de kat er later inverwerken, dat het een levensechte animatie-kat is. De technieken zijn er, dus daar zal het zeker niet aan liggen. Maar wat mij betreft mogen ze dit boek laten wat het is, een boek en niet verfilmen. De film kan nooit zo humoristisch worden als het…

Communistisch Verzet In Friesland 1925-1945 - Chris Beuker


Van Uitgeverij Bornmeer mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Dit boek beschrijft de geschiedenis van het communistische verzet in Friesland voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog, 1925-1945. Het is het verhaal van mensen die tot het diepst van hun ziel getroffen en vernederd werden door de schrijnende armoede en daartegen in opstand kwamen. Hier lag de kiem voor het latere communistische verzet tegen de Duitse overheerser dat een hoge tol eiste.

Het boek brengt voor het eerst een lang onderbelicht verleden tot leven. Indrukwekkende verhalen van moedige mensen. Naast grondig archiefonderzoek bevat dit boek veel persoonlijke herinneringen aan die dramatische periode. Het is een relaas van droom en daad op zoek naar maatschappelijke erkenning.

Chris Beuker (geboren 1946), was docent aan de Hanzehogeschool Groningen en deed jarenlang onderzoek naar deze vergeten geschiedenis.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover krijg je niet direct het gevoel dat je over een belangrijk deel uit de Friese geschiedenis gaat lezen. Misschien als de foto in kleur was geweest, dat je dan een ander beeld had gekregen, maar in de tijd dat de foto is genomen, had je alleen nog zwart/wit foto's. Toch is de foto goed gekozen als cover, net zoals de foto op de achterzijde goed is gekozen, die een beter beeld geeft van de verschrikkelijke jaren.
Het boek is heel vlot en duidelijk geschreven waardoor het eigenlijk voor iedere volwassene, en misschien ook wel voor pubers, geschikt is om te lezen. Complimenten aan de uitgever/auteur die hebben besloten om de noten niet achterin het boek te plaatsen, maar onder de betreffende bladzijdes waardoor je direct zonder te bladeren kan lezen wat er bedoeld wordt of de aanvulling kan lezen.
Je kan merken dat de auteur heel veel onderzoek heeft gedaan, dat hij het niet zomaar even tussendoor heeft geschreven. Nergens heb je het gevoel er iets niet klopt, dat er iets niet waar zou zijn.
De foto's van bepaalde personen, persoonlijke brieven en bepaalde documenten, maken het boek af, je krijgt daardoor een nog beter beeld van bepaalde mensen van wie ze waren. Daardoor grijpen de verhalen je nog meer, vooral omdat je weet dat het helaas echt is gebeurd. Een paar keer had ik het idee dat ik bepaalde namen eerder had gehoord, dat ik er eerder, maar dan op een andere manier, over gelezen had.
Kortom, het is een heel indrukwekkend boek, waar je een goed beeld krijgt van de jaren 1925-1945 in Friesland en soms daarbuiten, waarbij je alleen maar bewondering voor bepaalde mensen kan hebben, waar je een nog grotere hekel aan bepaalde mensen krijgt dan je misschien al had, wat je een ander beeld van een bepaalde tijd geeft dan je misschien had, waarvan je hoopt dat je het nooit mee gaat maken.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Meer dan dat, ik had niet verwacht dat het zo compleet zou zijn en dat er foto's in zouden staan waardoor je een nog beter beeld hebt van de mensen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het is heel erg vlot en beeldend geschreven.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel origineel, het is een verhaal die waarschijnlijk bij maar weinig mensen bekend is.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Absoluut! Eenmaal in begonnen, is het lastig om het boek weg te leggen.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Nee, dat denk ik niet.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij zeker. De verhalen van de mensen in het boek hebben diepe indruk op me achter gelaten.

Mooie quote in het boek: 
Wij leven in een bezeten wereld.

Zou je het boek aanraden? 
Absoluut, iedereen zou het moeten lezen.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de Friezen, maar ook voor mensen buiten Friesland die geïnteresseerd zijn in verhalen uit het verleden, geïnteresseerd zijn in de Nederlandse geschiedenis.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast, maar ik denk niet dat het boek er lang in blijft staan, want mijn man heeft bijna elke dag dat ik in dit boek aan het lezen was gevraagd of ik het boek al uit had en dat begon al bij de eerste bladzijde, zo graag wil hij het boek lezen.

Ga je de verfilming bekijken? 
Er is (nog) geen verfilming van het boek, maar mocht het ooit verfilmd worden, wat zomaar zou kunnen, want daar is het boek wel voor geschikt, dan ga ik die niet kijken. Ik hou het boek liever in gedachten zoals ik het boek heb gelezen. Daarnaast wil ik bepaalde beelden liever niet op tv zien, omdat ze al gruwelijk genoeg zijn zoals ze in het boek beschreven worden.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ja, dit boek gaat me nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Leuk weetje over het boek:
Het is geen weetje, maar een persoonlijke tip die ik je echt kan aanraden als je dit boek hebt gelezen of voordat je het boek gaat lezen, is om het Ferdinand Domela Nieuwenhuis museum in Heerenveen te bezoeken als je in, of in de buurt, van Heerenveen bent.

Website van de uitgever:
BORNMEERKoop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…