Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

Springtij - Femke Roobol

Waar gaat het boek over? 
's-Gravendeel, 1953. Sara Groeneveld overleeft als door een wonder de watersnood. Haar moeder is echter voor haar ogen meegesleurd door het kolkende water. Sara wordt met haar dochtertje Ellie ondergebracht in de Ahoy-hal in Rotterdam, samen met vele andere vluchtelingen. Hier sluit ze vriendschap met de stuurse verpleegster Catharina uit Dordrecht. Vlak voor de noodlottige nacht heeft Sara een houtskooltekening gevonden, weggeborgen in een la. 'Saartje en haar moeder' staat erop. Maar de vrouw lijkt niet op haar moeder. Wie was zij dan wel? En waar is haar echte moeder? Al Sara's zekerheden vallen weg. Langzaam komt ze tot de conclusie dat ze haar eigen levensverhaal opnieuw moet invullen. Haar verleden, maar ook haar toekomst. Met de hulp van Catharina gaat ze op zoek naar de waarheid.
Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Een heel ontroerend boek, waarbij ik geregeld moest slikken. Ondanks dat het fictie is, had het zo echt gebeurd kunne…

Communistisch Verzet In Friesland 1925-1945 - Chris Beuker


Van Uitgeverij Bornmeer mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Dit boek beschrijft de geschiedenis van het communistische verzet in Friesland voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog, 1925-1945. Het is het verhaal van mensen die tot het diepst van hun ziel getroffen en vernederd werden door de schrijnende armoede en daartegen in opstand kwamen. Hier lag de kiem voor het latere communistische verzet tegen de Duitse overheerser dat een hoge tol eiste.

Het boek brengt voor het eerst een lang onderbelicht verleden tot leven. Indrukwekkende verhalen van moedige mensen. Naast grondig archiefonderzoek bevat dit boek veel persoonlijke herinneringen aan die dramatische periode. Het is een relaas van droom en daad op zoek naar maatschappelijke erkenning.

Chris Beuker (geboren 1946), was docent aan de Hanzehogeschool Groningen en deed jarenlang onderzoek naar deze vergeten geschiedenis.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover krijg je niet direct het gevoel dat je over een belangrijk deel uit de Friese geschiedenis gaat lezen. Misschien als de foto in kleur was geweest, dat je dan een ander beeld had gekregen, maar in de tijd dat de foto is genomen, had je alleen nog zwart/wit foto's. Toch is de foto goed gekozen als cover, net zoals de foto op de achterzijde goed is gekozen, die een beter beeld geeft van de verschrikkelijke jaren.
Het boek is heel vlot en duidelijk geschreven waardoor het eigenlijk voor iedere volwassene, en misschien ook wel voor pubers, geschikt is om te lezen. Complimenten aan de uitgever/auteur die hebben besloten om de noten niet achterin het boek te plaatsen, maar onder de betreffende bladzijdes waardoor je direct zonder te bladeren kan lezen wat er bedoeld wordt of de aanvulling kan lezen.
Je kan merken dat de auteur heel veel onderzoek heeft gedaan, dat hij het niet zomaar even tussendoor heeft geschreven. Nergens heb je het gevoel er iets niet klopt, dat er iets niet waar zou zijn.
De foto's van bepaalde personen, persoonlijke brieven en bepaalde documenten, maken het boek af, je krijgt daardoor een nog beter beeld van bepaalde mensen van wie ze waren. Daardoor grijpen de verhalen je nog meer, vooral omdat je weet dat het helaas echt is gebeurd. Een paar keer had ik het idee dat ik bepaalde namen eerder had gehoord, dat ik er eerder, maar dan op een andere manier, over gelezen had.
Kortom, het is een heel indrukwekkend boek, waar je een goed beeld krijgt van de jaren 1925-1945 in Friesland en soms daarbuiten, waarbij je alleen maar bewondering voor bepaalde mensen kan hebben, waar je een nog grotere hekel aan bepaalde mensen krijgt dan je misschien al had, wat je een ander beeld van een bepaalde tijd geeft dan je misschien had, waarvan je hoopt dat je het nooit mee gaat maken.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Meer dan dat, ik had niet verwacht dat het zo compleet zou zijn en dat er foto's in zouden staan waardoor je een nog beter beeld hebt van de mensen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het is heel erg vlot en beeldend geschreven.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel origineel, het is een verhaal die waarschijnlijk bij maar weinig mensen bekend is.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Absoluut! Eenmaal in begonnen, is het lastig om het boek weg te leggen.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Nee, dat denk ik niet.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij zeker. De verhalen van de mensen in het boek hebben diepe indruk op me achter gelaten.

Mooie quote in het boek: 
Wij leven in een bezeten wereld.

Zou je het boek aanraden? 
Absoluut, iedereen zou het moeten lezen.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de Friezen, maar ook voor mensen buiten Friesland die geïnteresseerd zijn in verhalen uit het verleden, geïnteresseerd zijn in de Nederlandse geschiedenis.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast, maar ik denk niet dat het boek er lang in blijft staan, want mijn man heeft bijna elke dag dat ik in dit boek aan het lezen was gevraagd of ik het boek al uit had en dat begon al bij de eerste bladzijde, zo graag wil hij het boek lezen.

Ga je de verfilming bekijken? 
Er is (nog) geen verfilming van het boek, maar mocht het ooit verfilmd worden, wat zomaar zou kunnen, want daar is het boek wel voor geschikt, dan ga ik die niet kijken. Ik hou het boek liever in gedachten zoals ik het boek heb gelezen. Daarnaast wil ik bepaalde beelden liever niet op tv zien, omdat ze al gruwelijk genoeg zijn zoals ze in het boek beschreven worden.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ja, dit boek gaat me nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Leuk weetje over het boek:
Het is geen weetje, maar een persoonlijke tip die ik je echt kan aanraden als je dit boek hebt gelezen of voordat je het boek gaat lezen, is om het Ferdinand Domela Nieuwenhuis museum in Heerenveen te bezoeken als je in, of in de buurt, van Heerenveen bent.

Website van de uitgever:
BORNMEERKoop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Quote van de Week

Het Lot Van Althilt - Arne Hempenius

Van Uitgeverij EigenZinnig mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
In het jaar 778 wordt het Friese meisje Althilt, dochter van een clanleider, tegen haar zin uitgehuwelijkt aan een haar onbekende man in de Deense handelsplaats Hedeby. Ze raakt verstrikt in een samenzwering, waarvan ze de oorsprong noch de uitkomst kent. Vast staat dat haar leven op het spel staat. In de rauwe mannenwereld, waarin ze zich staande moet houden, reist ze naar verschillende plaatsen in de noordelijke handelsgebieden en ontrafelt beetje bij beetje de aard van het complot.

Door hun handelsgeest en zeemanskunst beheersten de Friezen in de vroege middeleeuwen de huidige Noordzee. Talloze producten, pelzen, Fries laken, graan, bontgekleurde glazen kralen, wapens, granieten maalstenen en veel meer, werden via Hedeby en Dorestad verspreid in alle windrichtingen. Frisia - ofschoon in 778 deel uitmakend van het Frankische rijk - strekte zich uit langs …

De Amarna-Papyrus - Rachel Reedijk

Van uitgeverij WalburgPers mocht ik dit boek lezen en een recensie over schrijven. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Tell el-Amarna is een dorp in midden-Egypte. Eens verrees hier een nieuwe stad voor de omstreden zonnecultus van farao Achnaton en zijn beeldschone echtgenote Nefertiti.

Het leven van de Amsterdamse psychiater Margalith Dreyfus-Levi neemt een ingrijpende wending als zij een davidster erft met daarop gegraveerd het Aton-zonneteken. Kort daarop ontmoet zij Fouad Khalifa, conservator in het Louvremuseum. Hij ontdekt dat het legaat terugvoert op de sterrenpapyrus van Parennefer, een opstandige priester uit de Amarna-periode.

Fouad vraagt Margalith om met hem mee te gaan naar Egypte. Terwijl zij samen stroomopwaarts trekken, op zoek naar de papyrusrol, is Egypte in de ban van de Arabische Lente en nemen elders de spanningen tussen Joden en Arabieren toe.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de neus en lippen, dat echt is e…