Wens Dat De Weg Lang Mag Zijn - Harmen Malderik


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
1974 Karel Morike zeilt met drie in Griekenland wonende vrienden een jacht vanuit Monnickendam over naar het Griekse Glyfada. Talrijke beproevingen maken de tocht tot een ware odyssee. In Griekenland, waar het dictatoriale kolonelsregime op omvallen staat, speelt het leven van de zeilers en hun vrienden en vriendinnen zich af in en rond een "vrijhaven' van een kleine zeilonderneming. De vriendin van Karel verdwijnt op mysterieuze wijze. Karel reist alleen verder langs Griekse eilanden en door het Griekse binnenland.

Wens dat de weg lang mag zijn is een reisroman, een verhaal over mensen die proberen te ontsnappen aan een voorbestemd bestaan, zoekers die ronddwalen in een tijd waarin de idealen van "de jaren zestig' langzaam verdampen.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Mark Heuveling / Snegina Uzunova

Binnenwerk:
Paul Timmerman

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789463384711

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
312

Genre:
Romans

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover van Wens dat de weg lang mag zijn van Harmen Malderik verwacht je of een thriller te gaan lezen of een zelfhulpboek. De titel doet het laatste vermoeden. Maar niets is minder waar het is een heerlijke roman die verrassende wendingen en een verrassend plot heeft. Het boek leest vlot weg.
Wens dat de weg lang mag zijn van Harmen Malderik speelt zich in 1974 af. Het is niet alleen een roman, maar ook een reisverslag. Je krijgt een goed beeld van hoe de genoemde plaatsen in 1974 eruit zagen, hoe het was om te leven in een land waar politiek gezien van alles gebeurde. Voor diegenen die dat jaar bewust hebben meegemaakt zullen bepaalde gebeurtenissen bekend voorkomen zoals bijvoorbeeld een niet te noemen voetbalwedstrijd en even een terugblik in de tijd geven. Voor diegenen die het niet (bewust) hebben meegemaakt is het mooi om te lezen hoe het er toen, in een mobielloze tijdperk aan toeging.
In Wens dat de weg lang mag zijn van Harmen Malderik word je door Karel en zijn vrienden meegenomen op een bootreis van Monnickendam naar Griekenland. In de tussentijd beleven ze enerzijds niet zo gek veel, anderzijds beleven ze weer van alles, krijgen ze met tegenslag te maken, maken ze kennis met diverse mensen en krijgen ze te maken met politie in Frankrijk en Griekenland. Het waarom en hoe dat afloopt mogen jullie zelf gaan lezen. Eenmaal in Griekenland lijken ze ieder zo hun weg te gaan, maar blijven ze wel bij elkaar in de buurt. Als de vriendin van Karel verdwijnt leef je met hem mee en wil je weten waar ze heen is gegaan. Is ze ontvoerd of is ze uit zichzelf vertrokken? Zou ze nog leven? Tot het eind leef je in spanning.
Wens dat de weg lang mag zijn is een verhaal van het omgaan met tegenslagen, het ontsnappen aan waar je voorbestemd voor bent, het zoeken naar wie je bent en wat je echt wilt, het overleven op zee in weer en wind, het omgaan met autoriteiten in andere landen en genieten van het leven in het moment.
Kortom; Wens dat de weg lang mag zijn van Harmen Malderik is een mooie reisverslag van Karel die voornamelijk op zoek is naar wat hij echt wil en wie hij is. Die nog even geniet van  het 'vrije' leven, ondertussen van alles en nog wat beleeft en zich afvraagt waar zijn vriendin is gebleven. Het verrassende plot wordt pas aan het eind geopenbaard. Met dit koude weer, is dit boek helemaal heerlijk om te lezen omdat het je terugbrengt naar de heerlijke warme zomer.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, past bij het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Redelijk origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er af en toe terug geblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt. Je wordt langzaam aan naar het plot gestuurd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in begint dan kan je niet meer stoppen met lezen, zeker niet vanaf het moment dat Aline verdwijnt.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker, ik had een ander, zoetsappiger, plot verwacht.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, dat is het verhaal zeker.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
John, omdat hij toch niet zo'n stoere bikkel blijkt te zijn als hij zich voordoet, dat hij ook een andere, zachtere, kant blijkt te hebben. Maar ook om zijn doorzettingsvermogen, dat hij niet klaagt om het minste of geringste en een ander niet in de steek laat.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Jean-Luc, maar ik kan niet zeggen waarom, want dan zou ik teveel verraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Heel mooi, ik wil erheen, maar dan wel in de tijd van waar dit boek zich afspeelt. Ik weet het, dat gaat niet, maar je mag blijven dromen. ;)

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ik ben in dat jaar geboren en dat is me aardig goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Nee, niet echt, maar ik vond het wel leuk om een verhaal uit mijn geboortejaar te lezen. Dat maakt het verhaal toch wel speciaal.

Mooie quote in het boek: 
Problemen op zee zijn er om vooruitgeschoven te worden naar het land.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor diegenen die van fictieve reisverslagen houden.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Dit boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Website van de auteur:
Harmen Malderik

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt







Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg