Het Album - Cornelis Dumoulin


Van uitgeverij Elikser mag ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Ik ga op mijn tenen staan en trek aan het touw boven mijn hoofd. De vlizotrap kantelt. Ik zet het uiteinde op de grond, klim naar boven, ontgrendel het dakraampje en stap via een kist op het dak. Bergen en dalen, meren en zeeën, strekken zich uit tot aan de horizon. Elke cel in mijn lijf resoneert met de belofte van ultieme vrijheid. Niemand kan me tegenhouden, elke beslissing is nu aan mij. Ik spreid mijn armen en met een bevrijdende schreeuw laat ik me voorover vallen. Moeiteloos vind ik mijn vlucht. Vogels begeleiden me. Ik vlieg over bergketens, scheer over oceanen en volg golven tot ze zich zacht op witte stranden neerleggen. Ik rust niet. Bij het eerste daglicht zal alle vrijheid van me worden afgenomen.
Frank worstelt met veranderingen in het onderwijs. Leerlingen mogen niet meer enkel worden onderwezen maar moeten vooral worden gecoacht. Fouten bestaan niet meer, het zijn mooie leermomenten. Van leraren wordt verwacht dat ze in staat zijn te kijken in de richting waarin leerlingen kijken. Als Frank bij een jongen die hem het bloed onder de nagels vandaan haalt, finaal over de schreef gaat, wordt hij gedwongen een uitgebreide cursus te volgen. Hij verzint leugens om het leven dat hij leidt buiten zicht van medecursisten te houden: de problemen op zijn werk, de miserabele toestand van zijn huwelijk. Langzaam ontdekt hij de rol die zijn opvoeding in dat alles speelt.
Een pakkende roman over verlangen en onmacht, schuld en schaamte. Over leugens ook, dat wat vandaag de dag wordt aangeduid met: alternatieve feiten en fake news.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Evelien Veenstra

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2019

Druk:
1e druk

EAN:
9789463651172

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
332

Genre:
Literatuur en romans

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd.

Prijs:
€21,-

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Het Album van Cornelis Dumoulin krijg je het idee dat de jongen een bal wil vangen van iemand die buiten beeld staat. De titel maakt nieuwsgierig. Je wilt meer weten over het album. Wat voor verhaal, of misschien wel meerdere verhalen, zit(ten) erachter? Wat voor belevenissen staan er op de foto's. Zou je een letterlijke inkijk krijgen door middel van foto's of blijft het bij beschrijvingen ervan?
Meteen vanaf de eerste bladzijde word je meegenomen in het verhaal van de hoofdpersoon. Hij vertelt je hoe zijn leven verloopt tot op heden, over waarom hij een cursus moest volgen en wat hij ervan vindt en hoe hij het ervaart. Je wilt weten wat er echt is gebeurd op school waarom hij op cursus werd gestuurd en wat er speelt in zijn huwelijk. Je voelt dat er meer aan de hand is dan hij eerst vertelt. Langzaam aan kom je meer te weten en begin je te begrijpen waarom hij liever niet de waarheid vertelt, waarom hij liever leugens vertelt aan anderen. Op het moment dat je denkt dat je weet hoe het verhaal zal eindigen, gaat het verhaal een heel andere kant op en blijken bepaalde gebeurtenissen anders te zijn dan gedacht. Ook blijken bepaalde personen anders te zijn dan dat men steeds dacht. Het verhaal heeft dan ook een verrassend plot die je deels aan ziet komen, maar deels ook weer niet. In het epiloog lees je of de hoofdpersoon uiteindelijk heeft geleerd van de leermomenten van de afgelopen tijd.
Het is een verhaal over schaamte, schuldgevoel, geloof, onmacht, zoektocht naar jezelf en het verleden van vooral de moeder en zelfreflectie. Je gaat jezelf de vragen stellen van wat jij had gedaan als je in de schoenen van Frank had gestaan, hoe jezelf gereageerd zou hebben en wat zou er in de toekomst met jou gebeuren als je, al dan niet gedwongen, in een verzorgingshuis bent geplaatst.
Soms is het verhaal wat langdradig, het verhaal lijkt soms te blijven hangen, om vervolgens even in een stroomversnelling te komen. Je ergert je geregeld aan de hoofdpersoon, maar ook aan andere personen zoals bijvoorbeeld zijn moeder en zijn vrouw.
Het is een verhaal dat voor vooral leraren, zeker diegenen die al jaren in het vak zitten, deels herkenbaar kan zijn. In dat opzicht is het een heel erg actueel onderwerp. Je leest hoe het onderwijs in de afgelopen dertig jaar is veranderd. Het is maar de vraag of al die veranderingen wel zo goed zijn, dat bepaalde dingen niet beter teruggedraaid kan worden naar zoals het was zoals bijvoorbeeld de manier van lesgeven. Ook zullen mensen met ouders in een verzorgingshuis dingen herkennen zoals bijvoorbeeld het medicijngebruik.
Kortom; Het Album van Cornelis Dumoulin is een verhaal over de hoofdpersoon die de weg kwijt is en verplicht een cursus moet volgen waarbij hij onbewust op zoek gaat naar zichzelf naast dat hij moet leren om met bepaalde situaties om te gaan. Het is een verhaal met verrassende wendingen en een verrassend plot.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Niet helemaal. Ik had verwacht dat het wat vlotter was geschreven.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen. Pas tegen het eind begrijp je wat ermee bedoeld wordt.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het is deels vlot geschreven waarbij die stukjes vlot weglezen, maar hier en daar is het ook erg langdradig.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is op zich goed. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er geregeld teruggeblikt wordt in de tijd omdat het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Helaas niet altijd. Vooral bij de langdradige stukjes had ik moeite om mijn aandacht erbij te houden.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker. Ik had het deels wel aan zien komen, maar een paar dingen zag ik niet aankomen. Helaas kan ik niet vertellen wat ik bedoel, want dan zou ik teveel verraden.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, dat is het verhaal zeker.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
De hospita, omdat ze zorgzaam is en niet alles doet wat haar is opgedragen, maar Frank in zijn waarde laat.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Nee, dat kan ik niet. Ik zou me alleen maar ergeren aan hem.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen klinken ze leuk.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat gaat me goed af.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Ik kan niet teveel zeggen, want dan zou ik teveel verraden, maar ik neem mijn petje af voor leraren en leraressen die heden ten dage lesgeven. Vroeger zal het ook niet altijd makkelijk geweest zijn, maar heden ten dage lijkt het me nog moeilijker om les te geven dan vroeger. Je moet nu echt een olifantenhuid hebben.

Mooie quote in het boek: 
Maar toch, die zelfverdediging, dat leugentje om bestwil, de leugen, het zou aan me knagen als een bever aan een boom.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van diepgaande verhalen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
3 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden. Hooguit zal het misschien weer even door mijn hoofd schieten als ik iets hoor of lees over het onderwijs.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien, hangt van het boek af.

Website van de uitgever:
Elikser UITGEVERIJ






Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg