Houdingen - Sylvie Marie



trek terug,
de knieën tot onder de kin, armen
als vleugels eromheen.
in deze houding kun je jezelf wiegen,
gebruik je de voeten optimaal,
rol ze af van hiel naar teen en terug.
er zijn veel mensen die zo jarenlang
in kelders zitten, ze rennen
hun eigen armen in, rollen zich op
als foetussen binnen de wand.
ze worden geboren
en plooien dan weer terug.

In Houdingen bundel dicht Sylvie Marie over verlies en een nieuw begin, en over alle houdingen ertussenin.
Bij het zien van de schitterende cover van Houdingen van Sylvie Marie verwacht je gedichten te gaan lezen over de houdingen die je aanneemt naar anderen en naar jezelf toe. Misschien dat de gedichten je zelfs kunnen helpen om je houding te verbeteren naar zowel anderen als naar jezelf toe.
Nu zullen er vast mensen zijn die bij het zien van de passende titel van Houdingen van Sylvie Marie gaan roepen dat het woord 'Houdingen' niet goed gedeeld is, dat het 'hou-ding-en' moet zijn en normaliter hebben ze groot gelijk, maar in dit geval mag het. Een van de leuke dingen van gedichten schrijven is dat je mag spelen met taal, dat je mag afwijken van hoe het eigenlijk hoort, dat je woorden en zinnen anders mag verdelen. Zoals je kan zien staat de titel zoals het geschreven is netter dan als het geplaatst was zoals het eigenlijk hoort.
Houdingen van Sylvie Marie is opgedeeld in 3 delen: Toestanden waar je gedichten kan vinden over de alledaagse dingen, Houdingen waarin je gedichten over elke houding die je neemt als je iemand hebt verloren, het verwerkings- proces doorloopt kan vinden en Uitkomsten waar je een gedicht over hoe het uiteindelijk gaat, vindt. De bundel begint met een gedicht van Paul van Ostaijen waarin je al een idee krijgt waar de gedichten in deze bundel over zullen gaan. Het zijn gedichten die je bij de keel grijpen zoals bijvoorbeeld het gedicht op pagina 28 die bovendien raak is, je aan het denken zet zoals het gedicht op pagina 43. Herkenbaar kunnen zijn zoals bijvoorbeeld het gedicht op pagina 23, aangrijpend zoals bijvoorbeeld het gedicht op pagina 41 en vol emotie zoals bijvoorbeeld het gedicht op pagina 30. Geregeld wordt er een metafoor gebruikt om bijvoorbeeld een verlies te verwoorden zoals bijvoorbeeld op pagina 23 over een miskraam. Soms moet je een gedicht een paar keer herlezen om het te begrijpen zoals bijvoorbeeld het gedicht op pagina 47. Kortom; Houdingen van Sylvie Marie is een echte aanrader. Het staat vol gedichten over verlies, afscheid nemen en houdingen die mensen aannemen als ze iemand verliezen, het rouwproces doorlopen en als ze weer opnieuw beginnen. De gedichten kunnen troostend, helend zijn, ze laten zien dat gevoelens over verlies 'normaal' zijn, dat je alle stadia van verlies moet doorlopen om te accepteren dat een geliefde er niet meer is.

Hoeveel sterren geef je het boek?
4 sterren

Website van auteur:

Website van uitgeverij:



Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg