Het Binnenhof Blijft Verbazen - Ronald Van Raak


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Waarom wordt het referendum ingevoerd, maar ook weer afgeschaft? Waarom lekken politici leugens en schrijven journalisten die op? Hoe komt het dat in naam van de vrijheid steeds vaker woorden worden verboden? Het Binnenhof blijft verbazen. Als Tweede Kamerlid loop je altijd het gevaar te vergroeien met het denken in Den Haag. Schrijven is een middel om uit de bubbel van de Haagse politiek te blijven. Het Binnenhof kent ook veel verborgen geschiedenissen, van woelige nachten in de senaat tot de martelkamers onder de Tweede Kamer. In dit boek schrijf ik over bijzondere gesprekken met agenten en opmerkelijke avonturen op de Antillen, maar ook over dichters en filosofen die mij inspireren in de politiek. Over hoe het Tassenmuseum mij nog kritischer maakte over de identiteitspolitiek en het Uitvaartmuseum mij nieuwe inzichten gaf over de zin van het leven. Door je eigen ervaringen op te schrijven kun je ook andere ideeën krijgen. Maar schrijven over politiek is bovenal leuk.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Ronald van Raak is lid van de Tweede Kamer voor de SP.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
SP / Maurits Gemmink

Binnenwerk:
Thomas Wunderink

Jaar van verschijnen:
2018

EAN:
9789463385459

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
134

Genre:
Politiek

Prijs:
€12,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Het Binnenhof blijft verbazen van Ronald van Raak krijg je door de zinkende bootjes het gevoel dat je een boek over de politiek gaat lezen. Voor een ieder die de Nederlandse politiek ook maar een beetje volgt, weet wie die man op de cover is. De titel maakt nieuwsgierig. Je wilt weten wat de auteur allemaal beleefd in Den Haag, wat hem allemaal verbaasd.
Voor diegenen die vrezen dat het een saai, droog en langdradig geschreven boek is, dat is het allerminst. Ronald van Raak heeft een vlotte pe... eh... toetsenbord waardoor zijn columns alles behalve saai, droog en langdradig zijn. Hij heeft een oplettend oog waardoor hij alles wat hij waarneemt goed kan beschrijven, daarnaast kan je in diverse columns van hem merken dat hij zich vooral interesseert voor de geschiedenis en uiteraard de politiek.
In de inleiding vertelt de auteur waar hij is begonnen met schrijven en kom je iets meer te weten over dit boek. De eerste column gaat over de ochtendtrein naar Den Haag, naar zijn werk. Het is een mooie column om mee te beginnen. Voor de meeste mensen is dat ook, naast de gebruikelijke ochtendrituelen voordat je naar je werk vertrekt, een start voordat je op je werk bent. Diegenen die geregeld met de trein reizen zullen het herkennen en anders zullen ze beter op de omgeving gaan letten als ze in de trein zitten door deze column. Hij weet zo'n treinreis om te buigen naar iets positiefs door van alles wat te zien is buiten en in de trein.
In de columns geeft Ronald van Raak een inkijkje in de politiek, hoe het er in de Eerste- en Tweede Kamer aan toegaat, hoe een Grondwet gewijzigd kan worden, waarom er eerst een referendum was en waarom die later weer werd gestopt, wat de werkelijke redenen zijn achter het stoppen ervan. Hij geeft zijn mening en laat je nadenken over diverse zaken als gender neutraal, racisme, over woorden verbieden en over consultants.
Hij is hard naar bepaalde partijen, geeft aan hoe sommige partijen zijn, of beter gezegd de leden ervan, hoe zijn partij is, waar zijn partij voor staat, hoe nepnieuws gepubliceerd wordt en je komt ook iets meer te weten over het verleden van de Tweede Kamer zoals bijvoorbeeld over een zelfmoord die daar is gepleegd en waar dat is gebeurd. Hij vertelt over wat hij allemaal meemaakt in Den Haag en tijdens zijn reizen naar diverse landen.
Ondertussen krijg je ook een goed beeld van de persoon Ronald van Raak zelf, waar hij van houdt, naast zijn vrouw, wat hij graag doet, waarom hij in de politiek wilde, waarom hij voor de SP koos en wat daar de gevolgen van zijn. De boeken die hij noemt wil je lezen en je wilt naar het tassenmuseum. Je bent benieuwd hoe zijn vrouw hem zover heeft gekregen om hem mee te krijgen.
Kortom; Het Binnenhof blijft verbazen van Ronald van Raak is een boek met interessante columns waarin hij je aan het denken zet, je laat zien hoe het er aan het Binnenhof aan toe gaat en je komt ook meer over hem persoonlijk te weten.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, ik dat deed het boek. Ik had niet verwacht dat het zo'n boeiend boek zou zijn. Ik vond het zelfs jammer dat het boek uit was, er hadden wel meer columns in gemogen.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, past bij het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Boven alle verwachtingen is het boek allerminst saai en droog geschreven. De columns zijn op een vlotte manier geschreven waardoor de columns vlot weglezen.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij met diverse zaken zoals de afschaffing van het referendum. Ik begrijp nu waarom het is afgeschaft, ik had al zo mijn vermoedens dat het daarom was dat die is afgeschaft.

Mooie quote in het boek: 
Emancipatie is niet zozeer het laten verdwijnen van onderscheid, maar vooral het leren accepteren van verschillen.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in de politiek.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien dat ik af en toe een column terug ga lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat denk ik wel.

Website van de uitgever:
UITGEVERIJ ASPEKT














Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg