Kat Met Stroop En Laurier - Don Croonenberg


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Limburgse ooggetuigen aan het woord over de Tweede Wereldoorlog

Waar gaat het boek over? 
"We liepen over de Rijksweg en in het veld zagen we twee morsdode Duitsers met witte camouflagelakens
om, rechtop, bevroren. Honderden mensen moeten die twee daar zo hebben zien staan.'

De grens tussen Duitsland en Midden-Limburg, een lijn op een kaart die in het dagelijks leven
nauwelijks iets betekent. In aanloop naar de Tweede Wereldoorlog lopen in de "Limburgse taille'
de spanningen op. En dan breekt de oorlog uit. Van de ene op de andere dag markeert de landsgrens
het verschil tussen vriend en vijand.

Lees de verhalen van de laatste ooggetuigen en hun kinderen. Hun herinneringen aan de barbarij,
de wrede spelingen van het lot, de rampen die honderden slachtoffers maakten, en aan kauwen op
een koeienuier tegen de honger. Indrukwekkende getuigenissen van een tijd die voor velen nooit
voorbij zal gaan.

"Tijdens een van die eerste dagen dat we na de oorlog weer in de schoolbanken zaten, kwam mijnheer
pastoor ons op een slaperige ochtend lesgeven uit de catechismus. Hij vroeg ons waartoe wij op aarde
waren.'

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Don Croonenberg, geboren in Stein (L) werkt als zelfstandig adviseur en auteur. Hij heeft een tiental boeken op zijn naam staan. Bij gelegenheid voert hij de redactie over publicaties samen met kinderen, onder meer over talentontwikkeling en hun ideeën over de toekomst van Nederland.
www.thebitterend.nl

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Tessa van Eijkelenburg

Binnenwerk:
Tessa van Eijkelenburg

Jaar van verschijnen:
2019

EAN:
9789463386371

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
220

Genre:
Geschiedenis

Prijs:
€19,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Kat met stroop en laurier van Don Croonenberg ben je benieuwd naar het verhaal van het meisje en voor wie zij de bloemen heeft geplukt en waarom. De titel maakt nieuwsgierig. Stiekem hoop je dat het niet om een recept gaat. Helaas doet de subtitel anders vermoeden. De titel wordt op een gegeven moment duidelijk en ook waarom blauwe melk blauwe melk heette.
In Kat met stroop en laurier van Don Croonenberg staan verhalen van ooggetuigen over de Tweede Wereldoorlog in Limburg. Het zijn verhalen die niet of nauwelijks bekend zijn, zeker niet buiten de provincie Limburg, maar ook bij veel nabestaanden zullen de verhalen maar deels bekend zijn omdat er vaak niet over werd gesproken, men het verdrong en omdat men hun provincie weer wilden opbouwen. Hoe datgene wat ze hadden meegemaakt op latere leeftijd dan toch allemaal naar boven komt. Voor veel ouderen, de nazaten en verzorgers ervan zal het deels herkenbaar kunnen zijn. Uit de diverse verhalen blijkt dat het voor deze en gene, zowel aan de Nederlandse kant als aan de Duitse kant, de oorlog voor velen teveel werd, zeker als ze een paar gezinsleden en hun familie moesten missen of dat ze net teveel doden hebben gezien.
Het zijn aangrijpende verhalen die je raken en niet meteen uit je hoofd gaan, zeker niet als je bekend bent met de plaatsen. De verhalen kan je overigens los lezen, je hoeft ze niet op volgorde te lezen. Dit boek leent zich er dan ook goed voor om af en toe een of meerdere verhalen te lezen en het boek dan weer weg te leggen tot je toe bent aan een volgend verhaal.
In de verhalen van Een kat met stroop en laurier van Don Croonenburg laten de ooggetuigen zien hoe hun leven verliep totdat de Duitsers Limburg binnen vielen en hoe het daarna ging. De verhalen laten zien hoe soms families, zowel aan Nederlandse als aan Duitse kant, werden verscheurd, hoe echtparen ineens elkaars vijanden konden worden, net zoals goede vrienden die ineens geen vrienden meer waren maar elkaars vijanden, andere verhalen laten zien het ook wel eens anders ging zoals bijvoorbeeld van Duitsers in Duitsland die een zoon van Limburgse vrienden hielp te ontsnappen. De verhalen laten zien dat er ook onder de Limburgers NSB'ers zaten, maar dat er ook veel mensen in het verzet zaten. En ook onder de Engelsen en de Amerikanen bleken personen te zitten die niet zo zuiver waren. De verhalen laten zien hoe veel plaatsen werden verwoest door de Duitsers, hoe veel mensen huis en haard kwijt raakten, hoeveel mensen het leven lieten, hoe de schepen in Maasbracht werden gezonken, waarom de mensen op een gegeven moment moesten evacueren naar andere plaatsen en hoe veel mensen werden opgepakt, maar ook hoe bijvoorbeeld relikwieën van een kerk zijn gered, hoe moedig, machtig en vindingrijk men bijvoorbeeld was in het ziekenhuis in Roermond.
Dankzij dagboekfragmenten krijg je een nog beter beeld van het leven van alledag en tijdens- en na het schuilen in een kelder. Het zijn verhalen die bij je binnen komen zoals bijvoorbeeld het verhaal van twee meisjes die elkaar jaren later na de oorlog weerzien, waarin ze vertellen hoe de oorlog voor hen was en een nieuwjaarswens van een dochter aan haar ouders. De foto's maken het boek compleet. Het is alleen jammer dat er geen onderschriften bij staan, dat was wel prettiger geweest zodat je weet wie wie is op de foto's en waar de foto's zijn genomen.
Kortom; de verhalen in Kat met stroop en laurier van Don Croonenberg zijn stuk voor stuk verhalen die aangrijpend zijn, die binnen komen, maar ook laten zien hoe men zoveel mogelijk door probeerde te gaan met het dagelijkse leven, hoe vindingrijk men vaak was en hoe men het leven na de oorlog weer zo goed mogelijk probeerde op te pakken ook al was de oorlog voor velen nog lang niet voorbij ook al was Limburg al bevrijd. Het zijn verhalen die iedereen zou moeten lezen om te weten dat het ook in Limburg niet al te best (zacht uitgedrukt) was tijdens de Tweede Wereldoorlog en dat er wel degelijk Limburgers in het verzet zaten.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen, het is een titel dat nieuwsgierig maakt.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je eenmaal aan een verhaal begint, dan kan je niet meer stoppen met lezen.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Nee, dat denk ik niet.

Hebben de auteurs je kunnen raken?
Ja, de verhalen hebben mij stuk voor stuk geraakt. Ondanks dat ik voor een groot gedeelte van mijn jeugd ben opgegroeid in Maasbracht, waar ik ook geboren ben, was ik niet echt bekend met wat er allemaal is gebeurd in Limburg tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ik had wel eens gehoord dat de schepen in Maasbracht waren gebombardeerd, maar wist niet precies hoe het zat. Wel dat het Prins Bernhard Internaat, dat toen nog op een schip was, op tijd heeft weten weg te komen waardoor het internaat bespaard is gebleven. Ook wist ik niet dat zoveel plaatsen in Limburg waren verwoest tijdens de oorlog. Zoals gezegd, de verhalen hebben mij stuk voor stuk geraakt.

Mooie quote in het boek: 
Zo'n verschrikking leert je wat echt waardevol is.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in verhalen over de Tweede Wereldoorlog en voor de Limburgers.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien dat ik soms een stukje terug ga kijken.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Dit boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk dat het boek mij onbewust nog wel even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat denk ik wel, hangt van het boek af.

Website van de auteur:
The Bitter End

Website van de uitgever:
UITGEVERIJ ASPEKT






















Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg