De Amerikaan - Gerrit Brand


Van Uitgeverij Nobelman mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
1969. De eerste mens op de maan. De jeugd in opstand tegen het gezag. No more war. Flowerpower.

Gerard van Zandt neemt deel aan het jaarlijkse Concours Hippique. Hij ontmoet femme fatale Carmen. Haar komst vanuit het woonwagenkamp naar zijn boerderij zet zijn leven op stelten. Haar ontuchtige levensstijl past niet bij het boerenbestaan. Aan hem de keuze: gek doen en Carmen volgen – of terug naar af en een gewoon boerenleven leiden.
Ook het dorp ontkomt niet aan de veranderingen in de maatschappij. De grimmige buitenwereld dringt zich op als er een autoweg wordt aangelegd en de oude vaart, die ooit de belangrijkste verkeersader in de regio was, overbodig wordt verklaard. De vaart moet dicht. Welnee, de vaart moet openblijven, vindt de jeugdige leraar Nederlands Henry Maartens. Hij begint een actiegroep. Daar moeten de notabelen van het dorp niets van hebben.
Een drietal zakenlieden – het triumviraat – bepaalt de toon. Ze hebben burgemeester Croon in hun macht. Als een oude boerderij wordt omgebouwd tot een seksclub nemen de ontwikkelingen onverkwikkelijke vormen aan.
De Amerikaan is een caleidoscopische roman, die zich afspeelt op het platteland in het oosten van Nederland. Gerrit Brand (1956) schildert op onnavolgbare wijze hoe het dorpsleven steeds meer op de kop komt te staan. Wanneer de woedende familie van Carmen de seksclub betreedt om paal en perk te stellen, kan dat alleen maar leiden tot een onontkoombare, apocalyptische ontknoping.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Gerrit Brand is geboren in Zwolle en studeerde Nederlands aan de universiteit van Groningen. Hij werkt als communicatieadviseur, uitgever, vertaler en docent. De Amerikaan is zijn vierde roman.

Bron: achterflap boek

Jaar van verschijnen:
2019

Druk:
Eerste druk

EAN:
9789491737480

Bindwijze:
Hardcover

Aantal pagina's:
238

Genre:
Roman

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€21,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van De Amerikaan van Gerrit Brand weet je meteen in welk tijdsbeeld het boek zich afspeelt. De vrouw en de Amerikaan zouden zo uit een intro van een van de James Bond films kunnen komen. De titel doet, als je geen autokenner bent, vermoeden dat het over een Amerikaans persoon gaat, maar de autokenners weten meteen dat het in dit geval over de auto op de cover gaat. Het is een titel dat nieuwsgierig maakt. Het mooie van de cover is dat zowel de vrouw als de Amerikaan in het verhaal voorkomen.
Meteen vanaf de eerste bladzijde van De Amerikaan van Gerrit Brand wordt je meegezogen in het verhaal. Meteen heb je te doen met de hoofdpersoon en erger je je aan de manier hoe de dominee spreekt, hoe verwijtend, kwetsend hij is over een bepaalde gebeurtenis. Voor diegenen die opgegroeid zijn met de kerk zal het deels herkenbaar zijn. Sowieso zal voor diegenen die het jaar 1969 bewust hebben meegemaakt een feest der herkenning zijn om te lezen over dat jaar. Je waant je tijdens het lezen in het jaar 1969, ook als je dat jaar niet (bewust) hebt meegemaakt. Ze zullen heel veel herkennen zoals bijvoorbeeld de muziek van The Cats, de zeezender Veronica en de eerste maanlanding. Het is dan ook een verhaal dat je in het tijdsbeeld moet plaatsen omdat bepaalde gebeurtenissen en dingen wat toen normaal was, heden ten dage niet meer als normaal wordt ervaren zoals bijvoorbeeld dat je bijna overal binnen mocht roken. Je kan merken dat de auteur dat jaar bewust heeft meegemaakt en dat hij in die omgeving is opgegroeid. Hij heeft zich heel erg goed weten in te leven in de tijd en in de personen.
De Amerikaan van Gerrit Brand is heel erg vlot en soms filmisch geschreven, zeker bij de spannende momenten zoals bijvoorbeeld tijdens een achtervolging in een bos. Het verhaal kent diverse verrassende momenten die je niet ziet aankomen zoals bijvoorbeeld een schandalige gebeurtenis van de burgermeester. Bij andere stukjes krijg je wel een vermoeden hoe het zal aflopen zoals over Klaas die de kroeg is uitgezet, de vraag is alleen op wat voor manier het zal lopen. Het einde is deels verrassend, deels zie je het wel aankomen.
Het boek is mooi vormgegeven, aan het begin van elke hoofdstuk zie je de tekening van de dame met de Amerikaan van de cover terug. De Amerikaan van Gerrit Brand is een verhaal over cultuur- en generatieconflicten, over omkopingen, over vooruitgang, over machtsmisbruik, over seksuele revolutie, over de macht van de kerk, over eenzaamheid en over tussen meerdere meningen van personen in staan. Je voelt de diverse gevoelens als verdriet, geluk, onmacht, woede en ongeloof van de diverse personen. Er worden soms woorden gebruikt die je heden ten dage niet meer hoort zoals bijvoorbeeld het woord 'minkukel'.
Kortom; De Amerikaan van Gerrit Brand is een verhaal dat het dorpse leven in 1969 goed weergeeft. Je waant je tijdens het lezen in het jaar 1969, ook als je dat jaar niet (bewust) hebt meegemaakt. Voor diegenen die dat jaar bewust hebben meegemaakt zal het een feest der herkenning zijn.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek. Het is mooi dat zowel de vrouw als de Amerikaan in het verhaal voorkomen en dat de tekening boven elk nieuw hoofdstuk staat. De vrouw op de Amerikaan doet denken aan een intro van een James Bond film uit 1969.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, het is een titel dat nieuwsgierig maakt.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is over het algemeen lekker vlot en beeldend en soms is het filmisch zoals bijvoorbeeld tijdens een achtervolging in het bos en aan het eind. Het boek leest heel erg vlot weg.

Hoe origineel is het verhaal?
Redelijk origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er in begint, kan je niet meer stoppen met lezen.

Heeft het plot je verrast?
Deels wel, deels niet.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is van begin tot en met het eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Gerard, omdat hij zijn eigen gang gaat zonder zich wat van anderen aan te trekken.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Aan Frans, maar kan niet zeggen waarom, want dan zou ik teveel verraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
Het klinkt als een mooi dorp.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Het verhaal speelt zich vijf jaar voor mijn geboorte af, ik heb die tijd dus niet meegemaakt, maar ik denk wel dat ik in die tijd had kunnen leven.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Nee, maar dat geeft niet. Het was leuk om te lezen over een tijd die ik niet meegemaakt heb, maar waar ik desondanks dat toch wel een paar dingen in herkende omdat dat in mijn jeugd ook nog (deels) zo was zoals bijvoorbeeld dat je bijna overal kon roken en The Cats waren in mijn jeugd ook nog populair.

Mooie quote in het boek: 
Het is de magie van het gedrukte woord.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die het jaar 1969 bewust heeft meegemaakt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien wel.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
GERRIT BRAND

Website van de uitgever:
Uitgeverij Nobelman



















Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg