Duizend Graden In De Schaduw - Gijs Van Middelkoop


Van UITGEVERIJ ELMAR mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Een fietsreis dwars door Australië

Waar gaat het boek over? 
In Australië schijnt meestal de zon, en de mensen zijn er heerlijk laid-back. Dat klinkt als een ideale fietsbestemming. Daarom nemen Gijs van Middelkoop en zijn vriendin Aimée een logisch besluit: ze gaan coast-to-coast door Australië fietsen.
Vijfduizend kilometer, van Perth naar Sydney.
De Australiërs ontvangen hen met open armen en geven ongevraagd advies. Bruce de rundvee-inseminator legt hen uit hoe slangen en kamelen je reisplannen kunnen verstoren. In Coober Pedy ontmoeten ze Alan en Christy, een Australisch stel, dat hen waarschuwt dat het op verlaten boerderijen flink kan spoken. Met Marilyn Monroe praten ze over ouderwets snoepgoed, dat zo lekker kan zijn, dat het je bijna overweldigt. En mountainbiker Jack verleidt Aimée en Gijs tot een wel heel avontuurlijk uitstapje.
Fietsen in Australië betekent reizen door hete, droge woestijngebieden. De outback is hard, bloedheet en mensonvriendelijk. Maar ook avontuurlijk en ruig. Je moet je staande zien te houden tussen allerlei gevaarlijke en minder gevaarlijke dieren: kangoeroes, dingo's, gifslangen, roodrugspinnen en koala's. Gelukkig zijn er altijd de Australiërs om uit te leggen hoe je in al dit natuurgeweld overeind kan blijven. Ze leggen je zelfs uit, dat dertig graden Celsius als koel kan worden ervaren. Als je dat maar wilt.
Nee, een makkelijke reis wordt het alles bij elkaar niet. Maar gelukkig hebben Gijs en Aimée altijd nog elkaar...
Duizend graden in de schaduw is een levendig, humoristisch en onderhoudend reisverhaal over hedendaags Australië.
Een heerlijk boek om te lezen bij een glas koud bier.

Bron: bol.com.

Jaar van verschijnen:
2019

EAN:
9789038927091

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
256

Genre:
Reisverhalen

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd.

Prijs:
€19,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Duizend graden in de schaduw van Gijs van Middelkoop krijg je al een idee waar het boek over zal gaan. De subtitel geeft duidelijkheid en maakt, samen met de hoofdtitel, nieuwsgierig naar het boek.
Duizend graden in de schaduw van Gijs van Middelkoop vertelt over de fietsreis die hij samen met zijn vriendin van Perth naar Sidney heeft gemaakt. Zo te verder je in het boek bent, zo te meer bewondering en respect krijg je voor de auteur en zijn vriendin. Ondanks dat er velen zo'n droom hebben, zullen er maar weinigen, zoals ook in dit boek zal blijken, zijn die die tocht ook daadwerkelijk zullen maken. De meesten zullen zo hun redenen hebben om de tocht niet te fietsen, al hoop je wel dat de vrouw van Bob haar droom uit laat komen en Bob het laat uitzoeken met zijn mobiel. De auteur vertelt op een gegeven moment dat zo'n fietstocht inderdaad niet iets is dat je, buiten dat je minimaal drie maanden vrij moet hebben, zomaar even doet, dat er veel bij komt kijken en niet alleen wat betreft wat je wel en niet meeneemt, maar dat dat ook moet kunnen wat jouw gezondheid aangaat. Het is zeker geen tocht voor de af-en-toe-fietser. Voor diegenen die de tocht al eens hebben gemaakt, kan het herkenbaar zijn, voor anderen die de tocht daadwerkelijk willen maken kan het een uitdaging zijn om de tocht te gaan maken.
Duizend graden in de schaduw van Gijs van Middelkoop is een boeiend verslag. Door zijn ervaringen wil je de leuke plaatsen die ze hebben bezocht zelf bezichtigen. Geregeld moet je lachen om de manier waarop hij een gebeurtenis vertelt zoals bijvoorbeeld bij aankomst op het vliegveld over hoe een douanier eruit ziet, met wie hij die vergelijkt. De ontmoetingen die ze hebben met de diverse mensen zoals bijvoorbeeld met een Australische Marylin Monroe die ze van alles probeert te verkopen en een man die niet al te fris is en ze van alles wijs probeert te maken. Je krijgt een goed beeld van hoe de Australiërs zijn, hoe hun taal is en hoe ze daar leven. Je steekt er ook nog wat vanop zoals bijvoorbeeld hoe Australië oorspronkelijk heette en over de Uluru Rots, waarom je die niet moet beklimmen. Ondanks dat de auteur over het algemeen alleen maar positief is en enthousiast is zoals na een dag fietsen aankomen bij een slaapplaats waar alles goed verzorgd is, vertelt hij ook over zijn ergernissen zoals bijvoorbeeld over slaapplekken die op zijn zachtst gezegd niet zo heel fris zijn en laat hij blijken dat de tocht soms ook zwaar was, zeker in een gebied met veel vliegen en over zijn angsten voor de dodelijke dieren en hoe hij daar op een gegeven moment mee om ging. Hij weet zijn gevoelens goed te verwoorden.
Het is één groot avontuur waar ze veel hebben beleefd zoals de bijzondere ontmoetingen met diverse mensen en waarbij ze soms tot iets werden uitgenodigd om te doen zoals een afdaling van een berg op een niet zo gebruikelijke manier, de vele soorten dieren zoals vele soorten vogels die ze hebben gezien en gehoord, de bijzondere dingen die ze tegenkwamen zoals vrachtwagens met kamelen en de vele verschillende overnachtingsplekken en nog veel meer wat ze hebben beleefd. Door het vlotte en beeldende schrijven van de auteur heb je het gevoel dat je er soms zelf bij was. De foto's maken het boek compleet. De foto's met de kangoeroes, de koala en de geelkuifkaketoe brengen een lach op je gezicht, je wordt er zelfs vrolijk van.
Kortom; Duizend graden in de schaduw van Gijs van Middelkoop is een boeiend verslag over een fietsreis van Perth naar Sydney, waarbij je meeleeft met de auteur en geregeld moet lachen om zijn humorvolle opmerkingen en gedachtes. Na het lezen van het boek kan je alleen maar bewondering voor de auteur en zijn vriendin hebben dat ze deze mooie, bijzondere reis hebben gefietst. Een reis die niet altijd zonder slag of stoot was. De auteur heeft dat heel erg goed weten te verwoorden.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen. Het is een titel dat nieuwsgierig maakt.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het is het verslag van de auteur zoals hij het beleeft heeft.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in bent begonnen kan je niet meer stoppen, omdat je wilt weten hoe het verder gaat, of ze Sydney wel op de fiets zullen halen en hoe ze dat gaan halen.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken over het algemeen mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Raken is een groot woord, maar ik heb zeker genoten van de fietsreis en weet nu dat het niets voor mij is. Per camper wil zou ik de reis wel willen doen, maar zeker niet per fiets.

Mooie quote in het boek: 
Nee, leren van het verleden doet een mens eigenlijk nooit.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die ook een fietsreis dwars door Australië wil maken.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien dat ik sommige stukjes nog eens terug ga lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker. Ik ben nu ook heel benieuwd naar zijn vorige boeken.

Website van de auteur:
Gijs van Middelkoop

Website van de uitgever:
UITGEVERIJ ELMAR





Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg