Herenpsychologie In Stukjes - Willy Inghelbrecht


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Herenpsychologie in stukjes gaat over mannen. Hoe stellen wij mannen ons op in relatie met vrouwen, in ons werk, in het dagelijkse leven? Waar halen wij onze mosterd in de geschiedenis? Wat spiegelen katholieke en andere rolmodellen ons voor? Wat spiegelen vrouwen ons voor omtrent scheefgegroeide mannenrollen en dito man-vrouwverhoudingen? Wat hebben mannen met hun tenen en hun eer? Welke invulling krijgt koken in mannenogen, sporten, schrijven, bouwen?
Om maar meteen een tipje van de sluier op te lichten: een thema doorheen het boek is dat wij mannen van generatie op generatie blijven denken en handelen in termen van veroveren, inpalmen, de grootste zijn en hebben. Een zekere heer Julius Caesar kan zich tevreden omdraaien in zijn graf omwille van zoveel navolging van zijn uitspraak: veni, vidi, vici.
Dit boek is gevuld met behapbare porties psychologie over hoe mannen hun rol spelen in het theater van het leven.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Willy Inghelbrecht (°1951) is auteur, Gestalttherapeut, orthopedagoog. Hij werkte ruim dertig jaar in Tordale, Torhout: eerst bij volwassenen met een verstandelijke beperking, vervolgens twintig jaar in het internaat voor jongeren. Hij schreef eerder het boek Bij nader inzien (2014). Daarin onderzocht hij de impact op zijn leven en werk toen op deze werkplek verhalen opdoken van seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Hij is teamlid van het Centrum voor Levenskunst vzw, Oostkamp, België. Hij heeft twintig jaar ervaring als Gestalttherapeut, vooral in het werken met mannen en met mensen met een beperking. Hij schrijft regelmatig stukjes over levenskunst in het algemeen en over mannen in het bijzonder.
Info: www.centrumvoorlevenskunst.be

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Mark Heuveling

Binnenwerk:
Mark Heuveling

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789463388238

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
146

Genre:
Psychologie

Prijs:
€14,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de man op de cover van Herenpsychologie in stukjes van Willy Inghelbrecht zullen diegenen die de auteur kennen meteen weten wie de man is. Diegenen die hem niet kennen zullen een vermoeden hebben dat het de auteur zelf is die op de cover staat. In ieder geval ben je benieuwd naar wat hij te vertellen heeft. De titel geeft aan waar het boek over zal gaan. Het is mooi dat het eerste gedeelte van de titel aangekleed is met twee van de typische mannenlijke zaken. Het donkere blauw had wel één of twee tinten lichter gemogen zodat de auteur in dat gedeelte niet zo wegvalt in de achergrond.
In Herenpsychologie in stukjes vertelt Willy Inghelbrecht in vele stukjes over het man-zijn waarbij hij eerst begint als baby in de wieg en eindigt in het heden waarbij hij aan het eind moeite heeft om er echt een punt achter zijn boek te zetten omdat hij nog wat kwijt wilt. Je krijgt dankzij de eigen ervaringen van de auteur een goed beeld van onder andere hoe mannen eerst als kind denken en doen, hoe man-in-wording omgaan met andere mannen-in-wording, welke vragen de auteur had als jongen, waarom de BBQ zo belangrijk is voor mannen, hoe mannen zich opstellen in een relatie, waarom ze steeds willen winnen met bijvoorbeeld sporten, over hereneer en welke rol mannen spelen in het dagelijks leven en op hun werk, maar ook wat volgens de auteur vrouwen aan de mannen voorspiegelen. Soms heeft hij een metafoor gebruikt zoals bijvoorbeeld in het stukje over kippen en een haan. Het stukje laat zien waar veel mannen een kei in zijn. Hij laat je soms nadenken in een stukje zoals bijvoorbeeld in het stukje over een beer in een bibliotheek. Hoewel het stukje over mannen gaat, geldt de uiteindelijke boodschap ook voor vrouwen. Geregeld moet je lachen om hetgeen de auteur heeft geschreven zoals bijvoorbeeld het hoofdstuk over zijn tijd als eerstgeborene. De auteur heeft wat raad voor mannen zoals bijvoorbeeld dat je niet in het water moet springen als je niet kan zwemmen waarbij hij iets uitgebreider erop in gaat.
Herenpsychologie in stukjes van Willy Inghelbrecht is een boek voor mannen, maar ook voor vrouwen is het boek zeker geschikt. Je krijgt een goed beeld van hoe de mannen in het algemeen denken en doen. Voor veel mannen zullen de diverse stukjes herkenbaar zijn zoals bijvoorbeeld als jongetje bij de grote mannen willen horen in de kerk. Ook voor vrouwen zal het een en ander herkenbaar zijn zoals bijvoorbeeld de woorden die de aurteur heeft met zijn vrouw. Voor de oudere lezers in het algemeen zal het heel erg herkenbaar zijn over wat men vroeger aan de kinderen vertelde over waar de kinderen vandaan kwamen. Ondanks dat het boek in het Nederlands is geschreven, merk je soms wel dat de auteur een echte Vlaming is, er staan een paar Vlaamse woorden en uitdrukkingen in zoals bijvoorbeeld 'fezelen' en 'schoonste doelpunt', maar je hebt over het algemeen al snel door wat er bedoeld wordt. Dit boek is heel erg geschikt om tussendoor te lezen. De meeste stukjes zijn niet zo heel lang en ook de wat langere stukjes lezen vlot weg dankzij de vlotte schrijfstijl van de auteur.
Kortom; Herenpsychologie in stukjes van Willy Inghelbrecht is weliswaar een boek voor mannen, die heel veel zullen herkennen van wat de auteur heeft geschreven, maar ook voor vrouwen is het een leuk boek om te lezen zodat ze de mannen nog beter leren begrijpen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is mooi, maar het donkere blauw in de achtergrond had wel één of twee tinten lichter gemogen zodat de auteur in dat gedeelte niet zo wegvalt.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, past bij het boek. Je weet meteen waar het boek over gaat.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot waardoor het boek vlot weg leest.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Zijn de stukjes geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Nee, dat heeft hij niet, maar dat is niet erg, ik heb heel erg genoten van de stukjes.

Mooie quote in het boek: 
Je kan kinderen van alles wijsmaken maar ook weer niet alles.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor mannen, maar het boek is ook geschikt voor vrouwen.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
WILLY INGHELBRECHT

Website van de uitgever:




Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg