Nooit Meer Spertijd - Stichting Schrijfgenootschap Barneveld


Van Maria Boonzaaijer mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Verhalen om nooit te vergeten

Waar gaat het boek over? 
Nooit meer spertijd
"Onze verhalen moeten worden doorgegeven.' Dat benadrukken de ouderen onder ons die de verschrikkingen van de kampen en de terreur tijdens de Tweede Wereldoorlog aan den lijve hebben ondervonden. Deze groep wordt steeds kleiner.
De Barneveldse auteur Maria Boonzaaijer kwam op het idee om naar aanleiding van 75 jaar Bevrijding gehoor te geven aan die oproep. Zij verzamelde andere auteurs en dichters om zich heen. Als Schrijfgenootschap Barneveld schreven zij verhalen en gedichten "om nooit te vergeten,' over oorlog en bevrijding. Ze moesten het hebben van de overlevering – via ouders, grootouders of wie dan ook – en van de verbeeldingskracht, omdat bijna alle auteurs na de oorlog zijn geboren.
Dit boek neemt u bij de hand langs persoonlijke verhalen over hongertochten door winterse kou; over de schroom herinneringen door te geven aan een kleinkind, over de angst dat de bezetter je koffer met eten afpakt als je bijna thuis bent. Wat een doorzetters waren die mensen!
Behalve over oorlog gaat dit boek ook over vrijheid. Scholieren van Barneveldse middelbare scholen hebben verwoord wat vrijheid voor hen betekent. Vrijheid: een fantastisch cadeau, een wonder waar steeds weer opnieuw voor gekozen moet worden.
Samenwerking met de kunstenaars van Stichting Kunstcollectief Barneveld leverde een prachtige verrijking op van dit unieke boek. Kunstwerken in alle stijlen.
Verhalen lezen doet de tijd van toen herleven.
Geeft u ze ook door?

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Manuel Boonzaaijer en Julia Borsboom

Binnenwerk:
Buro Beeldend, Berdien Brons, Barneveld

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789492055651

Bindwijze:
Hardcover

Aantal pagina's:
142

Genre:
Oorlog

Prijs:
€17,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Nooit meer spertijd van Stichting Schrijfgenootschap Barneveld krijg je al meteen een vermoeden over welk tijdperk het boek gaat, wat je van het boek kan verwachten. De titel en subtitel spreken voor zichzelf.
Nooit meer spertijd van Stichting Schrijfgenootschap Barneveld is een boek boordevol verhalen en gedichten over voornamelijk de Tweede Wereldoorlog en over vrijheid, maar ook een verhaal van een man die eerst een verzetsstrijder was in Nederland en daarna vocht tegen de Nederlandse krijgsmacht in Indonesië en een verhaal van een meisje van tien jaar die samen met haar familie uit Noord-Korea moest vluchten voor de vrijheid. De verhalen spelen zich voornamelijk in Barneveld af, maar er staan ook verhalen in die zich in andere plaatsen afspelen zoals Amsterdam. Het zijn stuk voor stuk aangrijpende verhalen en gedichten van mensen die de oorlog hebben meegemaakt. Sommigen zoals bijvoorbeeld de Tsjech, zijn een paar keer door het oog van de naald gekropen. De verhalen laten zien dat er vele helden waren die vaak hun leven in de waagschaal legden in de Tweede Wereldoorlog ook al zagen zij dat vaak niet zo zoals bijvoorbeeld de schoonvader van een van de auteurs van dit boek die een van zijn personeelsleden redde van de tewerkstelling naar Duitsland en het verhaal van een meisje van zestien jaar die voor de kelderdeur ging staan toen er Duitse soldaten bij haar en haar ouders thuiskwamen. Soms moet je lachen om een stukje in een verhaal zoals bijvoorbeeld de gedachte van een oma op een opmerking over haar leeftijd die ze kreeg van haar achterkleindochter, om even later, als ze haar verhaal vertelt over hoe zij de Tweede Wereldoorlog heeft ervaren, te slikken om het schokkende verhaal. Een verhaal dat ze nooit eerder had verteld. De verhalen laten zien wat een doorzetters de mensen waren zoals bijvoorbeeld een vader die tijdens de hongerwinter voor zijn gezin op pad ging voor eten voor zijn gezin. Helaas kwam hij niet ongeschonden weer thuis. De verhalen en gedichten over vrijheid laten zien hoe opgelucht de mensen waren toen Nederland bevrijd was zoals bijvoorbeeld de gedichten van Eric op tien jarige leeftijd en van dezelfde Eric op vijfentachtig jarige leeftijd.
Het boek is heel erg mooi vormgegeven. Elk verhaal is voorzien van een bijpassend kunstwerk en soms staan er foto's bij zoals bijvoorbeeld bij een verhaal waar een jongetje op een Canadese tank zit en bij een ander verhaal een tekening van een vader die is gemaakt door een van zijn mede kampbewoners toen hij in een kamp zat. Ook de meeste gedichten zijn voorzien van een bijpassend kunstwerk. De verhalen en gedichten zijn stuk voor stuk beeldend geschreven. De verhalen en gedichten raken je, komen aan. De leerlingen van de Barneveldse middelbare scholen hebben heel erg goed verwoord wat vrijheid voor hen betekent. Het is goed dat de verhalen zijn verteld en de gedichten zijn geschreven op dat men nooit zal vergeten hoe erg een oorlog is en hoe fijn het is om in vrijheid te leven. 
Kortom: Nooit meer spertijd van Stichting Schrijfgenootschap Barneveld is een boek die heel erg mooi is vormgegeven en boordevol verhalen en gedichten staat over de oorlog en vrijheid. Elk verhaal en de meeste gedichten zijn voorzien van een passend kunstwerk. Het is heel erg goed dat de verhalen zijn verteld ook al hadden sommige mensen er moeite mee om hun verhaal te vertellen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, je weet meteen wat je van het boek kan verwachten. Laten we inderdaad hopen dat er nooit meer een spertijd komt.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
De verhalen en gedichten zijn op een vlotte manier geschreven.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Hebben de auteurs je kunnen raken?
Ja, dat hebben ze zeker, de verhalen en gedichten hebben mij stuk voor stuk geraakt.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in verhalen over de oorlog.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien dat ik soms een stukje ga terug lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Website van de auteurs:


















Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg