Twee Weken Weg - R.C. Sherriff


Van uitgeverij atlas contact mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Oorspronkelijke titel:

Oorspronkelijke uitgever:
Victor Gollancz

Waar gaat het boek over? 
Engelse klassieker uit de jaren dertig over de jaarlijks terugkerende vakantie aan zee van een doorsnee gezin uit een Londense voorstad.

‘Twee weken weg’ van R.C. Sherriff is een gelukzalige herontdekking uit de jaren dertig over de jaarlijkse vakantie aan zee van een doorsnee Engels gezin – met haar alledaagse routines, gekoesterde rituelen en warme herkenbaarheid. Al twintig jaar reist het gezin Stevens begin september vanuit hun Londense voorstad naar dezelfde vakantiebestemming: Bognor Regis, een badplaats ten zuidwesten van Londen. De dagen versmelten, de gedachte aan het einde van de vakantie wordt resoluut verdrongen. De kinderen knopen kortstondige vriendschappen aan, de oudste dochter beleeft haar eerste zomerliefde. Ondertussen probeert de vader zich op te laden voor de sleur die hem de komende vijftig weken wacht, en doet de moeder braaf alsof ook zij geniet van hun jaarlijkse uitspatting.

Bron: bol.com.

Vertaald door:
Inge Kok

Omslagontwerp:
Suzan Beijer

Binnenwerk:
Wim ten Brinke Drukkerij Wilco

Jaar van verschijnen:
2021

EAN:
9789025471040

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
352

Genre:
Familieromans

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 22,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Twee weken weg van R.C. Sherriff verlang je naar een dagje strand, naar een dagje weg uit de sleur. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt weten waar de mensen in het boek heen gaan, wat ze gaan doen. Al geeft de cover wel een tip van de sluier prijs van waar de familie in dit boek heen zullen gaan.
Twee weken weg van R.C. Sherriff is vertaald vanuit het Engels. Het boek kwam in 1931 uit en dat merk je ook aan alles in het verhaal. En nee, dat is absoluut niet storend, het verhaal geeft een mooie blik terug in de tijd. Voor diegenen die voor het computertijdperk geboren zijn zullen veel dingen bekend voorkomen zoals dat je indertijd niets online kon reserveren zoals bijvoorbeeld een plaats in de trein, dat je daarvoor naar het station moest. Je merkt gelijk de voor- en nadelen van die tijd. Het is voor te stellen dat je als lezer terug verlangt naar die tijd, 
In Twee weken weg van R.C. Sherriff wordt een gezinsvakantie beschreven vanaf de dag dat de vader en zijn kinderen vakantie hebben. Het gezin bestaat uit een vader, moeder, een volwassen dochter, een volwassen zoon en een zoon van tien jaar. Ze gaan elk jaar naar dezelfde plaats op vakantie en logeren in een hotel. Ondanks dat het hotel de luxe mist, blijft het gezin vanwege emotionele banden met de eigenaresse trouw. Maar alvorens ze op vakantie kunnen, moet er eerst de strakke lijst van de vader afgewerkt worden. Ieder lid in het gezin heeft zo zijn taken alvorens ze op vakantie kunnen. Op de dag van vertrek moet er ook nog het een en ander geregeld worden. Maar eenmaal onderweg en eigenlijk pas als ze op plaats van bestemming zijn, kan de vakantiepret echt beginnen. Ondanks dat het de bedoeling is dat het een vakantie wordt als alle andere jaren, heeft ieder gezinslid, op de jongste telg na, het gevoel dat dit wel eens een andere vakantie kan worden dan andere jaren. Ieder lid van het gezin lijkt zo zijn eigen beslommeringen te hebben waar ze niet met anderen over willen praten, waar ze zelf over na willen denken. Ondanks dat genieten ze allemaal van de vakantie en het samenzijn. Langzaamaan leer je ze steeds beter kennen en vind je het aan het eind jammer dat je afscheid van ze moet nemen. Je sluit ze tijdens het lezen in je hart.
Twee weken weg van R.C. Sherriff is een heerlijk vakantieverhaal waar je meteen in zit. De auteur heeft zich heel erg goed weten in te leven in de personen en de omgeving. Je waant je tijdens het lezen een eeuw terug in de tijd en doet je daar ook weer terug naar verlangen. Je wilt weer even terug naar een tijd zonder smartphones, waar je echt onbereikbaar bent voor wie dan ook als je op vakantie bent. Ondanks dat het verhaal negentig jaar geleden is geschreven zijn er toch dingen die tot op de dag van vandaag herkenbaar zijn, zoals bijvoorbeeld de zorgen of je niets vergeten bent als je op reis gaat en voor gezinnen met (bijna) volwassen kinderen zal de vraag of de kinderen voor het laatst mee zijn herkenbaar zijn en de zorgen daarom. 
Kortom; Twee weken weg van R.C. Sherriff is een klassieker waarbij het een en ander ook vandaag de dag nog herkenbaar is, maar tegelijkertijd ook een terugblik in de tijd geven over hoe men vroeger vakantie vierde, hoe het gezin centraal stond. Een verhaal dat laat zien dat elk gezin zo zijn eigenaardigheden heeft, maar ook veel gelijkenissen vertoont met andere gezinnen. Het verhaal doet je even terugverlangen naar vroeger waar het leven minder gecompliceerd leek. Door de vlotte en beeldende schrijfstijl leest het boek vlot weg.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek. Je verlangt naar een dagje strand.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, past bij het verhaal. Daar draait het verhaal namelijk om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend waardoor het verhaal vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Niet echt origineel, maar dat is niet erg.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek. Als je er eenmaal in bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen.

Heeft het plot je verrast?
Nee, maar dat is in dit geval niet erg.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Ik ben er nog niet uit wie ik het leukst vind.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Mevrouw Montgomery, maar kan niet zeggen waarom, want dan zou ik teveel verraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Londen is een mooie stad en Bognor klinkt als een heerlijke plaats waar je op vakantie wilt gaan.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat zou me wel lukken.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij diverse keren zoals bijvoorbeeld de zorgen van Dick en wat hij met zijn toekomst wil. De moeder die geniet van haar moment op de dag heeft me op een positieve manier geraakt en is ook wel herkenbaar. Zo zijn er meer momenten die me geraakt hebben.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder van boeken houdt die zich in het verleden afspelen.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een drukproef, die gaat terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van uitgeverij atlas contact om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:





Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg