Urk Is Van Klieven - Jaap Bakker


Van GBU PRINTMEDIA mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Verhalen, humoristische anekdotes en gedichten over Urk

Waar gaat het boek over? 
Een Urker gezegde dat aangeeft hoe de Urker verkleefd is met het dorp. Er zijn niet veel plaatsen waar de bewoners zo gehecht zijn aan de plek waar ze zijn opgegroeid als op Urk. Het overgrote deel van de Urker aanwas blijft ook op Urk wonen. Wie eenmaal is weggegaan komt vaak ook weer terug. Auteur Jaap Bakker spreekt uit ervaring en vertelt over dat wonderlijke leven op die keileembult. Hij vertelt op beeldende wijze vanuit zijn jeugd over die tijd waarin Urk zich voor het eerst kon uitbreiden op het lage deel van het voormalige eiland na de Zuiderzeewerken. En vervolgens als een olievlek bezit nam van het nieuwe polderland.
Een stuk Urker historie, doorspekt met anekdotes, gedichten en gelardeerd met foto’s.

Bron: GBU Printmedia

Over de auteur:
Jaap Bakker (1938) onderscheidt zich op vele terreinen en geniet op Urk, maar ook daarbuiten, bekendheid. Dit komt met name door de voordrachten die hij op Urk en door het hele land houdt over zijn bijzondere geboortedorp. Daarnaast is hij actief als tekstschrijver van vele liedjes en sketches. Ook had hij enkele jaren de functie van Dorpsdichter van Urk. Hij ontving voor zijn inzet voor de Urker cultuur de Lelyprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Bron: achterkant boek

Jaar van verschijnen:
2021

Bindwijze:
Hardcover

Aantal pagina's:
210

Genre:
Verhalen en gedichten

Prijs:
€ 21,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Urk is van klieven van Jaap Bakker, kan je, als je heel goed kijkt, het voormalige eiland Urk erin zien. Twee gebouwen zijn tot vandaag de dag bekende gebouwen op Urk. Voor diegenen die nu roepen dat het 'in Urk' moet zijn, dat klopt niet, men zegt er nog steeds 'op Urk' ondanks dat Urk al jaren geen eiland meer is. Het omslagbeeld is een olieverf op doek. In het boek kan je lezen van wie het schilderij is en wat de titel van het schilderij is. Het is mooi dat de cover via de zijkant op de achterkant doorloopt. De titel maakt je nieuwsgierig naar het boek. De subtitel geeft precies weer wat je van het boek kan verwachten. De foto's in het boek maken het boek compleet.
In Urk is van klieven van Jaap Bakker vind je verhalen over Urk, anekdotes en gedichten. De auteur haalt herinneringen op uit zijn leven op Urk. Ook vertelt hij over de gewoonten op Urk en de groei van Urk. Af en toe heeft hij hier en daar kritiek, geeft hij duidelijk aan hoe hij over bepaalde dingen denkt. Je krijgt een mooi tijdsbeeld van hoe Urk in de loop van de jaren is veranderd, maar ook wat er hetzelfde is gebleven. 
Urk is van klieven van Jaap Bakker is op een vermakelijke en beeldende manier geschreven. Geregeld moet je lachen om de Urker humor van de auteur, zoals over het stukje waarin de auteur vertelt hoe de huizen vroeger waren en wat een buurvrouw over haar buurman zei. Niet alleen hij heeft humor, hij laat in het boek zien dat Urkers in het algemeen veel humor hebben, maar ook meestal hun woordje klaar hebben. 
De verhalen in Urk is van klieven van Jaap Bakker zijn stuk voor stuk boeiende verhalen waarbij je alleen maar verder wilt lezen. De verhalen geven een mooi tijdsbeeld van hoe Urk is veranderd sinds de auteur opgroeide op Urk. Het is een mooi stuk Urker geschiedenis. Het is mooi om te lezen hoe veel winkels zijn begonnen en dat er nog enkele winkels nog steeds bestaan, zoals Bakkerij Brouwer. Ook vertelt de auteur over de brandweer, hoe het vroeger ging als een brand geblust moest worden en over de kerken. Zo staan er nog een aantal verhalen in.
Tijdens het lezen besef je dat de auteur vaak gelijk heeft, zoals dat het inderdaad jammer is dat er veel van vroeger verloren is gegaan. Een enkele keer maakt hij een opsomming van wat hij in zijn leven heeft zien veranderen, zoals  bijvoorbeeld waar hij in zijn leven mee heeft betaald. Iets wat voor veel mensen herkenbaar is. Ondanks dat er veel veranderd is, zijn er ook gewoonten die altijd hetzelfde gebleven zijn, zoals de kost tussen de middag. Wee diegene die dat probeert te veranderen.
De auteur schuwt niet om af en toe kritiek te hebben, te laten weten hoe hij over iets denkt, zoals bijvoorbeeld over hondeneigenaren en de hondenpoep. Voor veel mensen zal dat in het algemeen een herkenbaar iets zijn, omdat dat iets is dat zich in elke plaats afspeelt. Ook geeft de auteur af en toe een tip, zoals bijvoorbeeld naar wie een weg genoemd zou kunnen worden. Daarnaast is het mooi dat hij iets over het Urker dialect vertelt en met gezegden en woorden komt. Je leert als niet Urker zijnde een aantal woorden en gezegden in het Urks. Je moet het alleen nog leren uitspreken. De gedichten zijn stuk voor stuk beeldend geschreven, waarin hij in het kort de geschiedenis vertelt, maar ook zijn gevoelens uit, waar hij kritiek uit, zoals in 'Positief explosief'. 
Kortom; Urk is van klieven van Jaap Bakker is een boek met verhalen en gedichten die op een vermakelijke manier zijn geschreven, waar je geregeld moet lachen om diverse stukjes, maar waarin je ook een mooi beeld krijgt van Urk van vroeger naar nu. Je hoort de auteur zijn verhalen en gedichten vertellen.


Het boek is onder andere te koop bij GBU Printmedia.


Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past. Als je bekend bent met Urk, dan weet je meteen bij het zien van de vuurtoren en het kerkje welk eiland het is.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen. Het is een titel dat nieuwsgierig maakt.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is heel erg goed gekozen, die geeft precies weer wat je van het boek kan verwachten.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vermakelijke en beeldende manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
Urk is een heel mooi dorp waar ik graag kom, vooral in het oude gedeelte is het heel mooi. 

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me een paar keer weten te raken, zoals bijvoorbeeld het hoofdstuk waarin een man vertelt over zijn moeder die ondergedoken heeft gezeten op Urk. 

Mooie quote in het boek: 
Respecteer en geef elkaar de ruimte voor verschillen.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de Urkers en eenieder die geïnteresseerd is in Urk.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik ga het nog een keer doorkijken en misschien nog eens een stukje lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij GBU Printmedia.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg