Draai De Verlichting Wat Lager - Bart Nooteboom


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
rede, taal en bedreigingen voor de democratie

Waar gaat het boek over? 
We moeten de Verlichting behouden. Maar we zullen ook de tekortkomingen ervan onder ogen moeten zien, in beperkingen van de rede, de rol van emoties, en de fundamentele dubbelzinnigheid van taal. Als we dat niet doen, zien we de wereld verkeerd en zijn we blind voor sommige bedreigingen voor de democratie. Van de weeromstuit kan dan de Verlichting helemaal uit gaan. Erkenning van de tekortkomingen is nodig om de Verlichting te behouden. De auteur bespreekt 12 bedreigingen voor de democratie, als volgt: autocratische regimes, culturele verwording, polarisatie, paradox van de elite, populisme, verwarring, uitwassen van het kapitalisme, dilemma van welwillendheid en rechtvaardigheid, institutionele verstopping, korte-termijn denken en kunstmatige intelligentie.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Niels Duncker

Binnenwerk:
BeCo DTP-productions, Epe

Jaar van verschijnen:
2022

EAN:
9789464628470

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
64

Genre:
Politieke geografie

Prijs:
€ 17,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Draai de verlichting wat lager van Bart Nooteboom krijg je niet meteen idee van wat voor soort boek je gaat lezen. De titel zal bij sommige mensen reacties oproepen van waar de auteur zich mee denkt te bemoeien en anderen zullen om zich heen gaan kijken en kijken of er inderdaad wel een lamp wat lager mag of zelfs wel uit mag omdat er niemand zit. Het is een titel dat je op meerdere manieren kan bekijken. De subtitel geeft precies aan wat je van het boek kan verwachten.
In Draai de verlichting wat lager van Bart Nooteboom geeft de auteur aan dat we de verlichting moeten behouden, maar dat we tegelijkertijd de tekortkomingen ervan onder ogen moeten zien. De auteur legt goed uit waarom we dat moeten doen en wat er kan gebeuren als we dat niet zouden doen. De auteur bespreekt twaalf bedreigingen voor de democratie: autocratische regimes, culturele verwording, polarisatie, paradox van de elite, populisme, verwarring, uitwassen van het kapitalisme, dilemma van welwillendheid en rechtvaardigheid, institutionele verstopping, korte-termijn denken en kunstmatige intelligentie.
Draai de verlichting wat lager van Bart Nooteboom is een boek dat iedereen zou moeten lezen. Het is een boek waarin je aan het nadenken wordt gezet, zoals bijvoorbeeld wat er toe leidt als iedereen maar denkt dat hij of zij gelijk heeft en de ander niet, dat hij of zij verder niet voor rede vatbaar is. Ook zet het boek je aan het discussiëren, zoals bijvoorbeeld over waar mensen in onze maatschappij geen zin meer in hebben en over AI. 
De auteur laat zien dat niet alles meetbaar is, ook al willen veel bedrijven dat wel. Hij komt met voorbeelden, weet de voorbeelden goed te onderbouwen, tegelijkertijd is dat ook iets wat veel mensen die ermee te maken hebben, vaak roepen, zoals bijvoorbeeld in de zorg, waarbij het belangrijk is dat de patiënt de aandacht en zorg krijgt die het nodig heeft en geen drie-minuten-behandeling waarin geen tijd is voor bijvoorbeeld een praatje. Hij komt met de voor- en nadelen daarvan. Vooral interessant om te lezen is het hoofdstuk bedreigingen van de democratie, waarin de auteur twaalf bedreigingen voor de democratie bespreekt, zoals bijvoorbeeld de inval van Rusland in Ukraine en hoe decadent het westen is. Het geeft stof tot nadenken, ook bij jezelf. Je vraagt je af in hoeverre dat op jouzelf van toepassing is. 
Het is mooi dat de auteur sommige woorden duidelijk heeft uitgelegd, wat de betekenis van die woorden zijn, zoals bijvoorbeeld homeostase. Ook is het mooi dat de auteur laat zien dat niet alles zwart of wit is, dat er ook nog een grijze kleur is. Daarnaast komt de auteur komt met ideeën, wat bijvoorbeeld de overheid zou kunnen doen, zoals bijvoorbeeld een orgaan voor politici instellen die fout gedrag eerder signaleert. 
Kortom; Draai de verlichting wat lager van Bart Nooteboom is een interessant boek dat laat zien welke twaalf bedreigingen voor de democratie bedreigend zijn, waar we goed op moeten letten, waar wat aan gedaan moet worden. Het is een boek dat je aan het denken zet en tot discussiëren aanzet. Niet iedereen zal het met alles in dit boek eens zijn, maar dat is niet erg, het is in ieder val een eye-opener voor veel mensen.




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen. Het is een titel die je op meer manieren kan bekijken. Een titel dat sommige mensen boos kan maken en weer andere mensen aan het rondkijken in zijn huis kan aanzetten.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is heel erg goed gekozen, je weet meteen wat je van het boek kan verwachten.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een informerende manier geschreven, maar dat is in dit geval niet erg, past juist bij dit boek.

Hoe actueel is het boek?
Het boek is heel erg actueel.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me weten te raken en aan het nadenken weten te zetten, zoals bijvoorbeeld over onze afhankelijkheid van robots. Zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Omdat de invasie van Rusland in Ukraine slecht is maakt dat niet alle Russen slecht.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in boeken over de maatschappij.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, ik ga het boek niet nog een keer lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
Bart Nooteboom

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg