Van Boerenmeid Tot Politievrouw - Joop Van Der Hor


Van de meent UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Het levensverhaal van Marja (Mieke) Mulderij-Van Looij

Waar gaat het boek over? 
'Van boerenmeid tot politievrouw' is de biografie van Marja (Mieke) Mulderij – Van Looij, een vrouw met humor en charisma. Ze werd geboren in 1934 en werkte in haar jonge jaren als ‘boerenknecht met tieten’ op de boerderij van haar ouders. In de jaren vijftig kreeg ze een heftige relatie met een vijftien jaar oudere, getrouwde politieman – en dat in het zwaar katholieke Zeeuws-Vlaanderen. Samen met haar geliefde smokkelde ze boter, sigaretten en andere goederen over de grens met België. Haar leven nam een onverwachte wending toen meneer pastoor haar op een cruciaal moment elke hulp weigerde. Ze besloot in 1960 naar de grote stad Rotterdam te gaan om daar als een van de eerste vrouwen bij de politie te gaan werken. Meer dan dertig jaar lang vervulde ze een voortrekkersrol binnen het korps en daarmee legde ze de basis voor de emancipatie van de politievrouw van nu. #MeToo, ambtelijke intimidaties, borstkanker? Marja overleefde het allemaal.

Bron: bol.com.

Jaar van verschijnen:
2022

EAN:
9789083227658

Bindwijze:
Hardcover

Aantal pagina's:
218

Genre:
Biografieën & waargebeurd

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 22,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Van boerenmeid tot politievrouw van Joop van der Hor wil je weten wie de vrouw op de cover is, wat haar verhaal is. Haar uniform spreekt voor zichzelf, je weet meteen wat voor beroep de vrouw in het verleden had. De titel maakt nieuwsgierig. Je wilt weten waarom iemand zo'n carrièreswitch heeft gemaakt. Was het omdat ze het boerenleven zat was of was het om een andere reden? De subtitel spreekt voor zichzelf, je weet meteen wat je van het boek kan verwachten. De vele foto's in het boek, maken het boek compleet.
Van boerenmeid tot politievrouw van Joop van der Hor vertelt het levensverhaal van Marja (Mieke) Mulderij-Van Looij. Marja (Mieke) heeft een indrukwekkend leven geleid en leid nog steeds een indrukwekkend leven waarbij ze niet stil kan zitten. In haar leven heeft ze heel veel meegemaakt, veel zien veranderen, haar leven was niet altijd even makkelijk, er waren veel zware tijden, maar gelukkig ook veel gelukkige tijden waar ze met tevredenheid op terugblikt. En dan had ze ook nog twee grote liefdes in haar leven. Het verhaal van Marja (Mieke) geeft een mooi tijdsbeeld van hoe het in de afgelopen achtentachtig jaar is veranderd. Marja (Mieke) is een vrouw die met haar tijd is meegegaan en vaak voorop liep in de tijd, het pad verder heeft geopend voor vrouwen die willen werken bij de politie. Ze is open en eerlijk en geeft geregeld haar duidelijke mening. 
Van boerenmeid tot politievrouw van Joop van der Hor is op een vertellende manier geschreven. Tijdens het lezen heb je het gevoel dat Marja (Mieke) haar verhaal bij jou op de bank met een kop koffie vertelt waarbij de auteur van het boek heel af en toe mag inspringen, maar vooral niet te lang, want Marja (Mieke) vertelt haar verhaal liever zelf. De auteur mocht haar verhaal eigenlijk alleen maar opschrijven. Je moet dan op een gegeven moment ook lachen als de auteur vertelt waarom hij toch op het verzoek van Marja (Mieke) in is gegaan om dit boek te schrijven en over oude dametjes. Je vraagt je stiekem af of Marja (Mieke) echt het laatste dametje is waar hij op verzoek een boek over heeft geschreven, of dat hij stiekem hoopt dat er nog een dametje met een verzoek om een boek over haar leven te schrijven komt. Het verhaal is op zo'n manier geschreven, dat het boek ook makkelijk verfilmd kan worden.
Wat zo mooi is aan Van boerenmeid tot politievrouw van Joop van der Hor, is dat het boek een mooi tijdsbeeld geeft van wat er in de afgelopen achtentachtig jaar is veranderd, maar ook de verhalen van Marja (Mieke), wat ze allemaal heeft meegemaakt in haar leven, en dat is veel en ze heeft inmiddels ook veel mensen weten te overleven. Ze geeft haar kijk op het verleden, hoe het een en ander toen ging, zoals bijvoorbeeld solliciteren bij de politie en hoe dat nu gaat. Ze heeft een duidelijke mening over van alles en nog wat, zoals bijvoorbeeld over het smokkelen, wat ze zelf ook heeft gedaan. Ze geeft daarmee duidelijk aan dat het toen 'normaal' was, dat veel mensen dat deden. Met andere woorden, je moet veel in het tijdsbeeld bekijken. 
Het is mooi dat ze open en eerlijk is en niet alleen maar haar eigen mooie kanten laat zien, maar dat ze ook laat zien dat ze af en toe kon uitvallen, wat wel eens terecht was, zoals dat ze tegen een aantal collega's uitviel toen die haar treiterden. Je bewondert haar om de manier waarop ze met mannen omging die meer van haar wilden, zoals dat ze een man aan tafel op een duidelijke manier heeft laten weten dat hij zijn hand terug moet trekken. Vrouwen zullen die opmerking onthouden, en mannen die een had op hun knie leggen zo van repliek dienen. 
Je krijgt een goed beeld van hoe men vroeger dacht, wat vrouwen mochten doen bij de politie, hoe het was om als enige vrouw bij de politie te werken. Het is nu haast niet meer voor te stellen dat vrouwen 'eervol' ontslag kregen als ze gingen trouwen en kinderen kregen, dat vrouwen in veel opzichten niet dezelfde rechten hadden als de mannen, al deed men dat naar buiten toe anders geloven. Gelukkig is er inmiddels veel veranderd, maar het bleek een lange weg te zijn geweest, waarbij Marja (Mieke) een voorloper was voor veel vrouwen. 
In het levensverhaal voel je de liefde van Marja (Mieke) voor haar familie, voor haar mannen en voor haar dieren. Vooral haar eerste liefde bleek een verhaal apart te zijn. Het verhaal laat goed zien dat echte liefde uiteindelijk alles overwint, ook al waren er veel obstakels.
Kortom; Van boerenmeid tot politievrouw van Joop van der Hor is een indrukwekkend verhaal van Marja (Mieke) Mulderij-Van Looij. Je krijgt een goed beeld van hoe het een en ander is veranderd, zowel in het boerenleven als in het politiewerk, maar ook hoe de samenleving is veranderd. Als je het boek uit hebt, hoop je dat er nog een boek komt met verhalen van Marja (Mieke), want het is duidelijk dat ze nog veel meer te vertellen heeft. 






Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen, je wordt meteen nieuwsgierig naar het verhaal van Marja (Mieke).

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is heel erg goed gekozen, je weet meteen wat je kan verwachten van het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vertellende manier geschreven waardoor het lijkt of Marja (Mieke) haar levensverhaal bij jou op de bank met een kop koffie vertelt en waar de auteur heel af en toe mag inspringen, maar zeker niet te lang.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het is het levensverhaal van Marja (Mieke).

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd, het verhaal is op een chronologische manier geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals bijvoorbeeld hoe er in de omgeving van Marja (Mieke) werd geroddeld over haar en haar relatie, maar ook hoe men dacht bij de politie heeft me geraakt. Zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van biografieën houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.
 
Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

  1. Hartelijk dank voor de aandacht en de mooie recensie. Mede namens Marja Mulderij en Tijn Boon hartelijk dank hiervoor

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg